Under decennier har nyliberala politiker och ekonomiska experter hävdat att offentliga verksamheter till sin natur är dyra, ineffektiva och föråldrade. Privata företag har i takt med det kommit att spela en allt större roll inom samhällssektorn. Men detta synsätt håller på att förändras i snabb takt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
835 städer i 45 länder har under de senaste åren tagit tillbaka viktig samhällsservice som vatten, energi och sjukvård i kommunal regi. Den genomgång som nu gjorts visar att det finns en rad positiva aspekter av att samhällsservice återförstatligas. Viktiga exempel är lägre kostnader, förbättrade villkor för arbetstagare, ökade investeringar och service av bättre kvalitet. Samtidigt har insynen i verksamheten ökat.
Önskan att nå klimatmålen
En viktig förklaring till att tidigare privatiserade verksamheter återförs till offentlig drift i Europa tros vara att åtstramningspolitik och privatiseringar misslyckats med att leverera utlovade förbättringar till medborgarna. Men en kanske ännu viktigare faktor är enligt rapporten en önskan att nå klimatmålen och öka det demokratiska deltagandet bland medborgarna.
Exempel från Sverige
Rapporten tar upp nio exempel från Sverige där den privata regin övergivits, ett vattenbolag i Norrköping (där E.ON övergick i kommunal regi) och åtta äldreboenden runt om i landet. Ett av dem är Sörgårdens äldreboende i Växjö. När deras avtal med Attendo löpte ut den 1 juni i år beslutades att verksamheten skulle återgå till att drivas av Växjö kommun. Detta gick emot tidigare fattade politiska beslut.
– Politikerna i Växjö kommun hade fattat beslut om att alla verksamheter som bedrivs på entreprenad skulle säljas och så får vem som helst köpa – även privata aktörer, säger Suzanne Örkenrud, enhetschef på Sörgården i Växjö.
Hon föreslog då att äldreboendet skulle börja drivas på intraprenad, en slags tredje väg mellan privat och kommunal regi. Personalen slöt upp och nu är Sörgården först ut med detta i Växjö.
– Det ger de anställda större möjligheter att styra över och få insyn i verksamheten, vilket jag tror är en stor fördel. Vi får mer att säga till om, vilket ökar arbetsglädjen, säger Suzanne Örkenrud.
I Umeå, ett annat exempel som lyfts i rapporten, har striden varit mer ideologisk. Där har kommunen sparkat ut vårdföretaget Carema efter att företaget fått hård kritik för dålig kvalitet på många av sina äldreboenden och för att företaget slussar stora vinster till ägarna. ”Vi socialdemokrater vill inte medverka till att man med skattemedel överför pengar till Lichtenstein. Absolut inte!”, sade Ove Persson (S), ledamot av socialnämnden i Umeå, till SVT 2011, när debatten gick som varmast.
Tar tillbaka vattnet
Ute i Europa är exemplen på samhällsservice som tagits tillbaka många, visar rapporten, ofta tack vare engagerade medborgare och rörelser.
I Frankrike – som låtit privata företag som Suez and Veolia sköta vattenförsörjningen under lång tid – har en stark rörelse lett till att verksamheten återtagits i kommunal ägo, först i Paris, sedan i andra franska städer.
Samma trend vad gäller vatten syns i en rad andra länder: sedan år 2000 har det globalt skett totalt 235 fall av återtagande av vattenförsörjning i kommunal ägo och 106 av dem ägde rum i Frankrike.
I Storbritannien märks återtrenden, främst inom energisektorn och kollektivtrafiken, trots att den sittande regeringen i Storbritannien förespråkar en ytterligare privatisering av offentlig verksamhet. Nottingham har till exempel skapat ett eget kommunalt energibolag efter att det framkommit att låginkomsttagare hade svårt att betala energiräkningarna. Bolaget, som de döpte till ”Robin Hood Energi”, erbjuder i dag de lägsta priserna i Storbritannien och har mottot: ”Inga privata aktieägare. Inga bonusar. Bara tydlig, transparent prissättning”.
Trenden sprider sig
Där återkommunalisering lyckats tenderar den också att inspirera andra lokala myndigheter att göra detsamma. Som i Tyskland, där kommuner gått samman för att driva på för förnybara, klimatvänliga energialternativ. Eller i Frankrike och Katalonien, där kommunala vattenoperatörer samarbetar och delar på expertis.
Trots den omfattande återkommunalisering som ägt rum de senaste åren har trenden sällan uppmärksammats i den offentliga debatten, konstaterar rapporten från Transnational Institute. En förklaring till detta är att kommunaliseringen sker på den lokala nivån och att sådant sällan blir riksnyheter.
Länder i världen som tagit tillbaka samhälls-servicen till offentlig regi:
Övriga Nord & Sydamerika
- Mexiko l Guatemala
- Belize l Nicaragua
- Dominikanska Republiken
- Ecuador l Venezuela
- Colombia l Bolivia
Övriga Europa
- Sverige l Danmark
- Nederländerna l Belgien
- Portugal l Italien l Litauen l Tjeckien l Ungern
- Albanien l Montenegro
- Turkiet l Ryssland
- Ukraina
Afrika
- Marocko l Kap Verde
- Mali l Guinea l Ghana
- Centralafrikanska
- Republiken l Uganda
- Tanzania l Mozambique
- Sydafrika
Asien
- Libanon l Armenien
- Kazahkztan l Uzbekistan
- Japan l Malaysia
- Indonesien