I topp ligger Morgan Johansson (S), med drygt 600 000 i sparande. Samtliga pengar är investerade i olika fonder hos Swedbank. I botten ligger sex ministrar som inte har en enda krona investerad varken fonder eller aktier.
– Om det här var en vanlig grupp människor vi talade om hade jag reagerat på att det är så många som inte har något sparande överhuvudtaget, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, och fortsätter:
– Men det är extra uppseendeväckande med tanke på att vi talar om en samling höginkomsttagare. Visst, de kanske har andra pengar samlat på ett vanligt sparkonto. Men där växer de ju inte.
Finansministern saknar innehav
Finansminister Magdalena Andersson (S) är en av de ministrar som helt saknar innehav i aktier eller fonder. Något som hon själv menar är ideologiskt grundat.
Hela listan hittar du här.
– Magdalena Andersson anser inte att det är förenligt med hennes uppdrag. Inför sitt tillträde så avyttrade hon alla sina innehav, säger hennes pressekreterare Gösta Brunnander.
Men den förklaringen köper inte Claes Hemberg.
– Enligt mig är det snarare tvärtom. Om man är finansminister bör man åtminstone äga en Sverigefond. Det visar att man tror på landet. Hon är ju så att säga kassör i företaget Sverige.
Investerar i bioteknik
Flera av Miljöpartiets ministrar har förlagt sitt sparande i olika etiska fonder. Men enligt Claes Hemberg är miljötänket inte överdrivet tydligt.
– Att det sitter ett miljöparti i regeringen syns inte nämnvärt. Titta på bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, ett av hans största innehav är en Brasilienfond. Det är inte så mycket klimattänk i det.
Det största innehavet i Handelsbankens Brasilienfond, som Peter Eriksson sparar i, är ett biluthyrningsföretag.
Bostads- och digitaliseringsministern är annars en av de få i regeringen som aktivt sparar i aktier. Totalt är det bara bara tre av ministrarna som äger aktier, och endast Peter Eriksson har ett innehav värt mer än 10 000 kronor.
Ministern tycks ha ett intresse för bioteknik. I maj i år köpte han aktier till ett värde av 50 000 kronor i företaget Hansa Medical
– Som andel av hans totala sparande tycker jag att det är för mycket i ett och samma bolag, säger Claes Hemberg.
Tidigare ägde Peter Eriksson också aktier i bolaget Active Biotech, men sålde dessa i samband med att aktiekursen totalkraschade med 66 procent.
"Verkar ointresserade"
Enligt Claes Hemberg är ministrarnas begränsade sparande inget unikt för denna regering.
– Det har varit samma mönster i de borgerliga regeringarna. Det verkar som att politikerna inte är särskilt intresserade av privateknomi.
– Jämför man med andra grupper som tjänar likvärdigt brukar de ofta ha ett betydligt större sparande. Och inte bara mer pengar, utan också innehav som signalerar att man har ett större intresse. Ett bättre urval av fonder och aktier på flera marknader.
Han önskar att politikernas engagemang blev större.
– De här personerna drivs att sitt politiska engagemang, och det är jättebra. Men de måste också bli mer aktiva och våga se vad som händer bortom statsbudgeten.
– Det vore en stor fördel om svenska folket började diskutera privatekonomi mer vid middagsbordet. Och då är det bra om politikerna är ett föredöme i den frågan.