S: Håll i pengarna
Håll hårt i pengarna, lyder det beska budskapet från Socialdemokraterna. I partiets valmanifest finns inga siffror på de ökade resurser till välfärd och klimatinvesteringar som utlovas.
När valmanifestet presenterades gjorde finansminister Mikael Damberg (S) en stor poäng av sparsamheten. Högerpartiernas långa önskelistor på satsningar och skattesänkningar kan ge underskott i statsfinanserna som kan späda på inflationen och höja räntorna, argumenterade Damberg med ett varnande pekfinger i luften.
– Jag är genuint orolig för att de högerkonservativa bjuder över varandra, sa Mikael Damberg.
V och MP: Öppna plånboken
Socialdemokraterna vill visserligen pausa avbetalningarna på statsskulden medan upprustningen av försvaret pågår. Men V och MP vill att staten öppnar plånboken betydligt mer än så.
Kan inte bortse från att vi har en klimatkris.
100 miljarder om året ska investeras i klimatet de kommande åren, tycker MP. Då måste staten låna.
– Även om vi är mitt inne i krigstider och är i ett svårt och framför allt osäkert ekonomiskt läge kan vi inte bortse från att vi har en klimatkris. Den kommer att förvärras för varje dag som går om vi inte agerar, säger Janine Alm Ericson, Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Vänsterpartiet är inne på samma linje. 700 miljarder ska investeras i klimatomställningen de kommande tio åren och staten ska då få göra underskott. Den ekonomisk-politiska talespersonen Ali Esbati gör en annan bedömning av riskerna än finansministern.
– De stora riskerna som finns nu är snarare att inflationen slår stenhårt mot dem med små marginaler vilket får effekter på efterfrågan i ekonomin och riskerar leda till massarbetslöshet, säger han.
Samtidigt har Vänsterpartiet justerat sina förslag utifrån riskerna med en skenande inflation, enligt Ali Esbati.
– Hur man möter inflationen beror väldigt mycket på vems problem man ser som viktigast. När vi minskar på avgifter för kollektivtrafik och förskola är det ett sätt att ge stöd till människor som behöver det utan att trycka ut kontanter över hela linjen, säger han.
C: Prioritera skattesänkningar
Centerpartiet vill slå vakt om överskottsmålet. Den ekonomisk-politiska talespersonen Martin Ådahl pekar på de underskott som staten gjort under pandemin och menar att det krävs mer disciplin från politikerna om det ska bli tal om att rucka på överskottsmålet.
– Ska vi ha ett nytt mål måste det vara ett som vi verkligen styr emot, så länge ingen klarar av att göra det är det bättre att ha ett överskottsmål som man ändå strävar efter långsiktigt, säger han.
Vi ska fokusera på det som skapar tillväxt och jobb.
Några skattehöjningar kan det inte bli tal om, anser Centerpartiet. Istället ska skattesänkningar på arbete och företagande prioriteras.
– Vi ska fokusera på det som skapar tillväxt och jobb så att vi får in mer intäkter. Vi vill vara sparsamma med det reformutrymme som finns, säger Martin Ådahl.
Partiet säger nej till att göra den tillfälliga förstärkningen av a-kassan permanent, vilket S, V och MP vill.
– Då kommer incitamenten att gå från bidrag till jobb att minska kraftigt, säger Martin Ådahl.
V: skattehöjningar nödvändiga
Vänsterpartiet å sin sida vill höja skatterna med 50 miljarder redan nästa år, framför allt på kapital. Utan skattehöjningar är det omöjligt att ens bibehålla nuvarande kvalitet i välfärden, enligt V. Partiet räknar med att det kostar 30–40 miljarder kommande mandatperiod att upprätthålla nuvarande personaltäthet i skola, vård och omsorg. Det talar för att man kommer kunna övertyga S och C, menar Ali Esbati.
– Man får lyssna på de som arbetar i välfärden och på de människor som dagligen behöver välfärden och höra om de tycker det är en bra idé att göra ytterligare nedskärningar, säger han.