I våras annonserades att Spanien som första land i världen skulle påbörja en övergång till förkortad arbetstid, med fyra dagars arbetsvecka under tre års tid. 50 miljoner euro, det vill säga en dryg halv miljard svenska kronor, skulle läggas i pilotprojektet under tre år med start i september i år. Spanska företag skulle anmäla sig frivilligt för att minska arbetstiden för sina anställda till 32 timmar i veckan utan att sänka deras lön. Under övergångsperioden skulle regeringen kompensera företagens eventuella förluster med pengar hämtade ur EU:s återhämtningsfond.
Reformen är ett förslag från det lilla spanska vänsterpartiet Más País, lett av Podemos-utbrytaren Iñigo Errejón. Partiet meddelade tidigare i år att regeringen hade accepterat deras förslag och samtal skulle föras.
”Skandalöst att jobba mindre”
Den spanska regeringen är en koalition mellan det socialdemokratiska partiet PSOE, vars ledare Pedro Sánchez är premiärminister och vänsterkoalitionen Unidas Podemos. Sedan Pablo Iglesias avgick i mars i år är Yolanda Díaz vice premiärminister för Unidas Podemos. Hon var inledningsvis drivande i regeringen för att förslaget skulle prövas i sin helhet. Meningen är att EU-fondpengarna ska fungera som en garanti för företagen. Första året skulle kostnaderna täckas till 100 procent, andra året med 50 procent och det sista med 33 procent.
Förslaget har mött stor kritik från oppositionen som hävdar att en land i ekonomisk kris måste jobba mer och inte mindre än vanligt för att kunna återhämta sig.
– Det är ett skandalöst förslag, precis när Spanien går igenom en historisk ekonomisk kris ska spanjorerna jobba mindre, säger spanska ekonomijournalisten José-Maria Ruíz för högertidningen Economicamente till Dagens ETC.
– Det handlar inte om att få mindre arbete gjort utan om att organisera arbetet annorlunda, med friskare och piggare medarbetare som utför arbetet, säger Hector Tejero från Más País till Dagens ETC via SMS.
”Alla jobbar bättre”
Det finns ett spanskt företag som redan har infört fyra dagars arbetsvecka. Software-företaget Software delSol. Luis Gomez är dess kommunikationschef.
– Alla våra anställda är extremt positiva till detta och för oss fungerar det utmärkt, även ekonomiskt. Men det har krävt mycket arbete och en omställning som krävt tid. Jag vet inte om det skulle fungera för alla, säger han.
Företaget har två typer av anställda, de som har direktkontakt med klienter och de andra, som administratörerna. Den första gruppen har sin lediga dag enligt ett roterande schema och för resten är det alltid fredag, lördag och söndag som utgör de lediga dagarna.
– Vad ska jag säga, de anställda är glada eftersom det faktiskt innebär färre arbetstimmar men samma lön. Det vi har dragit ned på är onödiga möten, eller onödigt långa möten. Vi ser till att komma till saken och aldrig samlas mer än 20 minuter per möte. För oss har det efter en lite komplicerad övergångsperiod blivit jättebra. Arbetsmiljön har fått ett jättelyft och alla jobbar bättre. Men jag kan förstå om det inte fungerar för alla sorters företag. Vi arbetar ju på internet, säger Luis Gomez.
Inte arbeta alls vissa månader
Men nu bromsar den spanska regeringen projektet. Arbetsmarknadsministern och vice premiärminister Yolanda Diaz är efter utredning och samtal med parterna tveksamma till att fyra dagars arbetsvecka kan garantera färre arbetstimmar. Hon menar att kollektivavtal istället måste upprättas ur ett helhetsperspektiv.
– Att inte jobba på fredagar kan fungera för vissa men på andra håll ser vi många timmars extrajobb i stället. Det finns flera företag som arbetar så. Arbetstiden måste minska men det ska handla om flexibilitet. Kanske vill arbetare koncentrera arbetet till vissa månader och inte arbeta alls andra månader. Till syvende och sist måste det handla om färre arbetade timmar. Vi kan inte låsa oss vid fyra eller fem arbetsdagar i veckan, sade hon under ett seminarium om frågan.
Inom den spanska regeringen finns nu flera linjer men samtliga vill förkorta arbetsveckan. Det kan röra sig om fyra arbetsdagar i stället för fem, 32 arbetstimmar i veckan istället för 35. Det kan införas till hösten 2021 eller först årsskiftet 2022. Men en sak är de överens om: Arbetstimmarna ska bli färre.