En av dem är Jan Spanedal, tidigare ordförande för miljösektionen på Transportarbetareförbundet, och sedan 11 år sopåkare i Stockholm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi vill inte jobba till sämre löner eller villkor än vi kommit överens om, men det Reno erbjuder är 30 procent mer sopor för en 25 procent lägre lön, säger han.
Ifrågasätter bilden
I medierna har konflikten utmålats som en ”vild strejk”, men Jan Spanedal ifrågasätter om det ens kan kallas för en strejk.
– När konflikten inleddes låste arbetsgivaren in alla nycklar och meddelade att vi var avskedade. Det tog de tillbaka efter ett par dagar, men sedan dess har de flesta sagt upp sig, säger Jan Spanedal.
Reno Norden hävdar ändå att sopåkarna gått ut i olovlig strejk och har stämt tidigare anställda vid Arbetsdomstolen.
Att ”strejken” kallas vild eller olovlig beror på att det finns ett gällande kollektivavtal mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och fackförbundet Transport. Därmed råder fredsplikt.
– Men våra löner är förhandlade i lokala avtal och omfattas inte av kollektivavtalet. Vi har inget legalt vapen att ta till i den här situationen, samtidigt som det tydligen är enligt reglerna för arbetsgivaren att sänka avtalade löner, säger Jan Spanedal.
Följt konflikten
Frances Tuuloskorpi, tidigare fackordförande, har följt konflikten och skriver om den på sin blogg.
– Ansvaret ligger på Reno Norden som har satt i system att vinna upphandlingar genom låga anbud som förutsätter att de dumpar villkoren för sopåkarna och Stockholms stad som antar sådana bud, säger Frances Tuuloskorpi.
Redan i julas lämnade Stockholms sopåkare över en protestlista med krav på bibehållna löner och villkor till Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten.
– Hon bara skrattade. Förr ställde kommunen krav som gynnade anställda i upphandlingarna, men nu lyssnar de bara på arbetsgivarna, säger Jan Spanedal.
Inbakat i kalkylen
Peter Ekholm, vd för Reno Norden, medger att sänkta löner för sopåkarna var inbakat i anbudskalkylen.
– Ändringen av lönevillkoren stod klart för staden när upphandlingen gjordes. Det hade gått att ställa krav på lönenivåer, men det gjorde de inte, säger Peter Ekholm till Svenska Dagbladet.
Efter skolstarten kommer Reno Nordens nyanställda få ta hand om dubbelt så mycket sopor, då kan agnarna komma att skiljas från vetet, tror Jan Spanedal.
– De kommande veckorna kan bli avgörande. Sophämtning är ett tungt jobb som kräver färdigheter. Bara en av trettio som provar blir kvar – riktiga sopgubbar som älskar jobbet och gärna jobbar både jul och nyår, säger Jan Spanedal.
Han tror att Stockholms sopåkare har goda chanser att vinna även den här striden, liksom de gjorde 2009.
– Men det kan dröja till oktober när Stockholm har minus 120 riktiga sopgubbar – ingen vill gå över till Reno Norden när de får större område – och stockholmarna ryter till för att de har fått nog, säger Jan Spanedal.