Enligt Barnombudsmannen lever ett av tio barn i Sveriges huvudstad i absolut fattigdom, vilket innebär att deras familjer knappt har pengar för att täcka de basala levnadsomkostnaderna. Detta är något som Erica Sandin, verksamhetschef för Stockholm Stadsmissions verksamhet Unga Station har märkt av.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Allt fler föräldrar kommer hit för att deras barn ska få äta ett riktigt mål lagad mat. Tidigare var tanken med våra ekonomiska bidrag att stötta barns aktiviteter. Men det har blivit allt vanligare att familjer nu söker bidrag för att täcka basbehovet, vilket är en oroande utveckling, säger hon.
Utan sammanhang
Att många barn i socioekonomiskt svaga samhällsgrupper upplever ökad utsatthet, isolering och fattigdom på sommaren tror Erica Sandin delvis kan förklaras av att skolan stänger och därmed försvinner också den trygghet, det sammanhang och inte minst lunchmåltiden som barnen annars får.
– Många barn har ingenstans att vara, de vågar eller kan inte bjuda hem sina kompisar. De kanske skäms för sin situation och isolerar sig. En mamma som var här förra veckan sa att om det inte vore för våra gratisaktiviteter så hade hon och hennes barn suttit hemma i lägenheten hela sommaren.
Det kan betyda så mycket för ett barn att kunna säga ”jag var också på Kolmården i somras” när klasskompisarna pratar om sina fullspäckade sommarlov, konstaterar Erica Sandin.
Stadsmissionen bedriver även kolloverksamhet under sommaren där barn och ungdomar tillbringar åtta dagar på en kollogård i Sörmland, antingen ensamma eller tillsammans med sina familjer. Kollot är helt kostnadsfritt och vänder sig till familjer som lever på existensminimum.
Finns en risk att detta kan öka segregeringen, som en slags återgång till gamla tiders ”fattigbarnskollo”?
– Barnen märker inte det, för dem är det som vilket kollo som helst! Kanske har en del av föräldrarna en sådan känsla, men jag tror ändå att det positiva överväger, barnen och deras familjer lever på sina kollo-minnen hela året, säger hon.
Den bilden delas av Niklas Rubin, från Stiftelsen Barnens Dag, som bedrivit kolloverksamhet på Barnens Ö utanför Norrtälje sedan 1911. Han menar att kollo är en av de få platser där barn från olika samhällsklasser och stadsdelar kan mötas på lika villkor.
– Kollo är unikt på det sättet, hälften av barnen som kommer till oss kommer från familjer som har det bra ställt ekonomiskt, och den andra hälften kommer från familjer som ofta utgörs av en ensamstående förälder eller två låginkomstagare.
Även de ser en ökad efterfrågan när det gäller subventionerade platser:
– För fem år sedan hade vi 2 000 barn på våra kollon, nu har det fördubblats till 4 000.
Föräldrars semester räcker inte
Ett annat stort problem för många barn på sommaren är ensamhet. Barnhjälpsorganisationen Majblomman beskriver i sin rapport ”Barns sommarlov och kommuners bristande ansvar” hur den omöjliga ekvationen, där barn har 10 veckors sommarlov och föräldrarna i bästa fall har 5 veckors semester, ofta får konsekvensen att många barn tillbringar mycket tid ensamma.
Majblomman hänvisar till skollagen som säger att alla barn mellan 6–13 år har rätt till fritids på heltid även under sommaren, vilket inte alltid alla kommuner följer. Dessutom finns det sedan ett år tillbaka en särskild sommarlovspeng som kommuner kan ansöka om för att ordna kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar. Inte heller detta bidrag tas ut av alla kommuner, vilket förvånar Majblommans generalsekreterare Lena Holm.
– De finns 5–6 kommuner som inte tar ut sommarlovspengen, men vi vet inte vad det beror på. Det här är något som MUCFS (Myndigheten för Ungdom och Civilsamhälletsfrågor) ska analysera, säger hon.
Majblomman har länge drivit opinionsarbete för att förbättra barn och ungdomars villkor, speciellt under sommarlovet, och lyfter fram tre konkreta förslag:
– Det första är att alla kommuner ska följa skollagen och ha öppet fritids hela sommaren. Det andra är att barn och ungdomar ska erbjudas gratis kollektivtrafik även under sommarlovet, och det tredje är att socialtjänsten bör öka sina bidrag till familjer som får försörjningsstöd eftersom ett mål mat om dagen försvinner i och med att skolan stänger, säger Lena Holm på Majblomman.