Jag tycker det är uppenbart att socialismen föds och växer varje dag runt jorden. Alla samhällen har nämligen nästa samhälle inuti sig. All historisk utveckling pekar på det. Slavsamhället ersattes inte över en dag med feodalismen, och de första kapitalistiska maktgrupperna skapades medan feodalismen var som starkast. På samma sätt skapas här och nu alla de exempel och som pekar på hur en annan ekonomi och ett mer jämlikt samhälle kan fungera.
Mycket har funnits länge, som kooperativ och kommunägda verksamheter. Annat är helt nytt då de bygger på en ny teknik. Som sociala medier, ”crowdfunding”, andelsjordbruk, ”non profit”-företag, och så vidare. Det gäller också organisering. Ett parti som Podemos i Spanien försöker visa på ett nygammalt sätt att organisera tiotusentals människor i en programdiskussion. I Sverige finns nya typer av organisationer som bit för bit mejslar fram ny politisk strategi (Steg3 är ett exempel) utan att någon egentligen har makten över det som ska skapas.
Det kan bli fantastiska saker och tankar. Eller grabbiga maktkamper. Men bara det att det går att snabbt diskutera mellan några tusen människor gör att man kan ana något helt annat än de organisationer jag själv växte upp med på 1970-talet.
Och att leva i en tid där det stora kapitalet ägs av löntagarna i form av pensionskapital – men som just därför inte får användas till annat än -spekulation – är egentligen ganska avslöjande. Vilken gemensam makt som finns, men som inte får användas!
Eller se bankernas makt. Den är borta den dag människor istället lånar av varandra och där det gemensamma finansierar våra stora omställningar.
För mig handlar väldigt mycket om produktionsmedel och ekonomi när jag resonerar. Jag tror verkligen man kan se samhällenas förändring och utveckling utifrån ekonomiska förändringar, det är där man kan se glimtar av hur våra liv förändras.
Ta skillnaden mellan kolenergi och oljeenergi.
När kolet kom organiserades kapitalismen runt att ta fram det, frakta det och distribuera det i stora centrala produktionsenheter. Det gjorde att man också fick starka krafter som kunde organisera motstånd mot makten i dessa. Kolgruvearbetare var en enorm kraft som drev på för demokrati och skapade en stark arbetarrörelse i framförallt England. Det var inte en slump att Winston Churchill istället ville att England skulle satsa på olja som energiform (även långt innan man hittade olja i Nordsjön). Oljeenergiindustrin är nämligen utan en stor miljonstark arbetarklass, oljan fraktas i pipelines och supertankers, den konsumeras mycket mer individuellt och hanteras utan samma kollektiva centralpunkter där strejkande arbetare fick en enorm makt. De strejkande kolgruvearbetarna stannade England. Strejkar oljearbetarna någonstans på jorden kommer oljan från en annan ledning … Produktion och distribution av olja istället för kol gav helt enkelt andra förutsättningar för arbetarrörelsen och man kan fundera mycket på hur makten förändrats i det ljuset. Och hur löntagarna gått från starka organiserade krafter till låntagare och konsumenter i första hand. Men, jag tycker mig kunna se att ny energi från sol och annan småskalig lokal produktion kommer ge en helt annan självständighet och en annan medvetenhet hos löntagare än en kolekonomi.
Det är självklart inte så att socialism föds av solenergi, men förändringar i ekonomin, som förnybar lokal energiproduktion, ny produktionsteknik och ökat informationsutbyte, innebär att en annan ekonomi med mer gemensamt ägande blir enklare och mer självklar.
Samtidigt är inget givet.
Skillnaden mellan socialism och tidigare revolutioner vad gäller makt och produktion är att den kräver medvetenhet hos de som är maktlösa, inte ett övertagande av en maktelit över en annan.
Det är därför detta med medvetna beslut, individens medvetna val av gemenskap, är så viktigt jämfört med system där människor av tro, arv eller tvång tvingas in i sina positioner och roller. Klasser är inte en positiv sak i sig. Det är en begränsning som låser oss och som vi försöker slå oss ur.
Socialism föds när människor agerar tillsammans och skapar nytt.
Vill du se dess embryon måste du titta på människor som sluter sig samman och skapar något, oberoende av pengamakt och lönsamhetsjakt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.