Ja, du har alldeles rätt och det bevisar bara att även ETC:s redaktörer inte läst Johans lilla Egen Els-bok. Då hade det inte hänt. Men för att hjälpa alla, inklusive mina medarbetare, kommer nu en solskola: Vad är vad och vad är respektive sak bra på?
Solceller gör el av solens strålar
Solceller har inget med vatten att göra. Eller värme. De består av solceller (antingen av kisel eller av så kallad tunnfilm). Dessa reagerar på solens strålar så att el skapas. Ju mer strålar som träffar solcellen desto mer el. Solceller sätts ihop i paneler som är rätt lika solfångare till utseendet. Men du känner igen dem på de många cellerna och ledningarna som går i panelen. Ofta är det vitt mellan solcellerna. Ibland svart.
Solceller gör ingen värme. De gör bara el. Men elen kan man å andra sidan använda till väldigt mycket. Allt som går på el kan få sin kraft från solen via solcellerna.
Solceller har idag blivit så billiga att om man vill värma vatten i en stuga med en elektrisk varmvattenberedare är det billigare att sätta upp solceller som ger el åt den, än att jobba med solfångare. Sedan kan ju elen från solcellerna användas till dator, tv, lampor med mera. Eller elcykeln och elbilen.
Idag kopplar 99 procent av de som köper solceller in dem i hus där man redan har el från nätet. När det då är bra sol kommer man att göra mer el än man konsumerar i huset. Då går det överskottet ut på nätet där man säljer det och får en skatte-rabatt som stöd.
Solceller på det egna taket betyder därför att man gör el även till sina grannar en solig dag.
Fördel: Enkla att installera och elen som produceras kan användas till allt som drivs av el.
Nackdel: Är känsliga för skuggor (vilket solfångare inte är). Det finns system för att minska problemet men solceller mår alltid bäst i skuggfri klar sol.
Solfångare fångar värme
En solfångare är en panel som sitter på tak eller vägg och är fylld med vätska. Oftast glykolblandat vatten eller – om man bara använder den på sommaren – rent vatten.
Solfångaren gör kallt vatten varmt helt enkelt.
Principen är enkel, lägg en svart slang på gräsmattan så blir efter några timmar vattnet i slangen varm.
Solfångaren görs av plåt eller kopparrör och har oftast en glasskiva ytterst. Den är mörk. Poängen är att samla in så mycket värme från solen som möjligt. Det finns också solfångare gjorda av långa glasvakuumrör. De är lite effektivare men samtidigt lite dyrare.
Det varma vattnet skickar man sedan med en pump ner i en slinga som går i en stor vattentank. Denna tank behöver alltså inte använda el eller ved för att bli varm soliga dagar. Man lagrar värmen i den och kan ordna varmvattnet i huset eller stödja elementen om de är vattenburna. Det finns också enkla men väldigt effektiva system som värmer vattnet i en pool med solfångare.
Fördel: Solfångare är effektiva värme-insamlare. Helt miljövänliga.
Nackdel: Man får dra vattenrör. De kan gå sönder. Och har man ingen tank är det ett helt system man måste bygga och då blir det relativt dyrt. Men fortfarande miljövänligt.
Varmluftspaneler värmer luften
Det finns en tredje typ av paneler som också ibland sammanblandas med de andra. Varmluftspaneler. Det är en svart plåtlåda som ser ut som en solfångare men som inte har något vatten eller rör i sig. Istället är det bara luft i lådan. När solen lyser på den så blir luften varm och man har då en liten fläkt som startar och blåser in den varma luften i huset eller garaget. Man både ventilerar och värmer luften därinne.
Det här är väldigt enkla paneler och de fungerar bra. Helst ska de sitta på väggen så de får mycket sol när det är höst/vinter. Då gör de mest nytta.
Varmluftspaneler gör ingen el och de värmer inte vatten. De kan bara blåsa in varm luft i ett hus. Men det gör de bra.
Fördel: Billigt sätt att hålla ett hus fritt från fuktig luft och lite varmare när man inte är där.
Nackdel: Kan bara värma luften. Inget annat.