EU:s största åtgärd någonsin för att begränsa handel med en enskild produkt var de importtullar för kinesiska solceller som infördes 2013. Nu har EU-kommissionen beslutat att avveckla tullarna. Enligt Kommerskollegium, som är Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik, är anledningen att man inte längre ser att tullarna ligger i unionens intresse.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lyft för solcellsmarknad
Bakgrunden är att USA först infört tullar på solcellspaneler från Kina för att skydda sin inhemska – ofta både smutsiga och dyra – elproduktion. Samtidigt har den kinesiska explosionen av solcellsproduktion gjort att landets myndigheter blivit tvungna att bromsa utvecklingen eftersom stödnivåerna legat för högt och det därför blivit onödigt dyrt för staten. Subventionerna för att installera panelerna sänktes därför kraftigt i juni, vilket förväntas leda till en mindre efterfrågan i landet.
Detta har gett en situation där Kinas stora volymer av nyproducerade solceller istället går på export, bland annat till Indien. När nu EU slopar importtullar kan överflödet av kinesiska solcellsmoduler ge ett lyft för solcellsmarknaden och kraftiga prisfall – åtminstone i grossistledet.
Välkomnar slopade tullar
Johan Lindahl är talesperson på branschorganisation Svensk solenergi, han välkomnar att EU nu lyfter bort tullarna.
– Vi har tidigare motsatt oss en förlängning av tullarna när det var på tal för ett par år sedan, så nu är vi glada för att de tas bort, säger han.
I Europa var installationstakten som högst under åren 2010–2012. Men nu tror Johan Lindahl att marknaden är på väg upp igen och den troliga prisnedgången kommer påskynda installationstakten. Men det är framförallt priset mellan grossister och återförsäljare eller installatörer som kommer att minska.
– Att modulpriset mellan grossister och återförsäljare eller installatörer minskar finns det redan uppgifter om. Men om den prisnedgången når hela vägen fram till de svenska slutkonsumenterna återstår att se, säger han.
Johan Lindahl tror att det i Europa förutom prisfall att marknaden också blir ett minskat beroende av statliga bidrag för att installera nya solceller.
– Vi har under sommaren nåtts av rapporter om solcellsprojekt som realiseras utan statliga stöd. Det rör sig till exempel om solcellsparker kopplade till företagskluster i Storbritannien, och i Spanien bygger man parker som kan konkurrera med spotpriserna (priset på elbörsen, reds amn).
Het efterfrågan i Sverige
I Sverige har marknaden för solceller redan länge varit väldigt het och efterfrågan är så stor att en prissänkning inte heller anses nödvändig. Det troliga är alltså att hela eller delar av kostnadssänkningen för grossister äts upp av installationsföretagen, eftersom konsumenterna redan idag är villiga att betala högre priser för solcellerna.