Spekulationstillväxt
Den kinesiska tillväxten efter 2008 var hemmagjord, vilket inte är fel. Men den var också spekulativt inriktad med motor i en fastighetsbubbla och den var lånefinansierad. Så från att ha en exportdriven tillväxt växlade Kina över till spekulationsdriven lånefinansierad tillväxt. Ständigt och starkt stigande fastighetspriser motiverade en ökande produktion av nya dyra lägenheter vilket till slut övergick i köp av lägenheter och hus som fick stå tomma i väntan på stigande priser.
Minst 60 miljoner nya tomma lägenheter beräknas det finnas idag i Kina. Nya storstäder som står öde i väntan på människorna som inte finns där för de bor någon annanstans där de sitter och väntar på vinsten.
Fast vinsten kanske inte kommer. När det kinesiska fastighetsprisrallyt tappade andan under det senaste året kom de kinesiska myndigheterna på en lösning. Fallande fastighetspriser drabbade nämligen den växande medelklassen och skapade missnöje så lösningen på den pysande fastighetsbubblan blev att blåsa upp en ny bubbla på börsen. Bubbelblåsning enligt plan och fullt ös. 4 miljoner nya aktiespararkonton i månaden för folket. Möjlighet att låna med aktier som säkerhet för att köpa mer aktier. Alltså köpa aktier för 5 000 kronor, låna på de aktierna och köpa fler aktier, låna på de aktierna och köpa mer aktier och så vidare. I en del länder är det där förbjudet eftersom effekten blir monstruös om börsen skulle börja gå ner.
Börsrally
Först var effekten såklart fantastisk och de kinesiska börskurvorna liknade häpnadsväckande mycket den amerikanska börsen kring 1929. Först rakt upp i himlen och alla var med, bönder, fönsterputsare och hemmafruar. När börsen gick upp blev alla rika. När börsen gick ner kom marginaleffekten. Sjunkande aktiepriser betyder att säkerheten för lånen minskade.
Efter den första förvåningen började alltfler förstå: börsen kunde gå ner! Högt belånade bönder och hemmafruar började sälja av aktier för att minska på lånen. När alla säljer samtidigt rasar börsen. I juni började det. 5 procent ena dagen, 8 procent andra dagen och panik. Börsen gick ner 30 procent på en månad. Miljoner hemmafruar och bönder på väg att bli ruinerade. Nu gick staten in med ett massivt åtgärdspaket.
Det är sant att det finns ”räddningsteam” också i väst som ska stötta upp börserna om de börjar rasa men kineserna gick längre. Handelsstopp på hälften av alla aktier. Förbud för stora ägare att sälja. Förbud för pensionsfonder att sälja. En speciell statlig aktieinköpsmyndighet med massor med miljarder. Krav på de stora börsfirmorna att gå in och köpa. Och slutligen ett löfte om att åtala de största säljarna av aktier mitt i raset, i princip blev säljandet av aktier på gränsen till kriminellt.
Raset stoppat
Det fungerade. Raset stoppades i början på juli och efter att ha slängt in allt som fanns i leken så lyckades man höja kursen med 8 procent på en dag och efter det planade det ut. Alla anpassade sig till ”det nya normala”. Den kinesiska staten stod bakom börsen så den kunde inte gå ner. 500 miljarder dollar i börsrasräddning (kinesisk QE) och den kinesiska staten upp på tio i topp listan av aktieägare. Sedan började det ändå spricka, ett rykte om att staten skulle skala ner på räddningspådraget fick börsen att börja rasa igen och en dementi fick snabbt läggas ut.
De två sista veckorna har kinabörsen stadigt pyst sig neråt. För även om många nog trodde att staten kunde stoppa fallet så hade börsrallyeuforin i alla fall försvunnit och ersatts av rädsla och rädda människor vill fly.
Nytt ras
I måndags brast dammarna i Kina för andra gången. Shanghaibörsen ner med 8,4 procent och ny panik. Den kinesiska börsbubblan kan nu anses vara definitivt spräckt trots alla räddningsåtgärder. Även i den större bilden finns orosmoln. Börsbubblan som var tänkt att ersätta euforin från den falnande fastighetsbubblan kan nu få motsatt effekt när spekulanter som förlorat stora pengar på börsen börjar sälja av sina fastigheter för att betala sina skulder.
Raset på börsen riskerar därför att omvandla pysandet på fastighetsmarknaden till något värre. Det enda de kinesiska myndigheterna kan göra nu på börsen är mer av samma. Dra undan aktier från börsen, förbjuda försäljning och köpa ännu mer aktier. Fast sedan finns det också en annan sak de kan göra mer av, berätta mer om sitt guld.
Plan B och det kinesiska guldet
Häromdagen meddelade de kinesiska myndigheterna plötsligt att de hade ytterligare 600 ton guld, alltså inte längre omkring 1 000 ton utan 1 600 ton. Många bedömare anser att Kina sitter på minst 10 000 ton guld. Ytterst handlar frågan om guldet om ifall Kina har en plan B eller inte. Fastighetsbubbla bort, börsbubbla bort, en minskande handel, krympande export, har Kina en alternativ plan? Nej, säger en del, andra säger, ja.
Så här går resonemanget: Världen går mot en ny finanskrasch som den 2008 men den här gången mycket värre. Stora värden i papper, alltså pengar, aktier, fastigheter, skulder och tillgodohavanden kommer att förintas. Valutor kommer att gå under. Kina vet detta sedan länge och har planerat för framtiden med nya tomma städer, en stor guldreserv för att backa den egna valutan, en ny internationell bank tillsammans med Ryssland, Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) och större delen av EU och slutligen det stora Silk road projektet, som kortfattat är ett gigantiskt nytt handelssamarbete. När det gamla systemet faller ska Kina ha ett nytt som redan står klart. Det är planen.