Användningen av plastpåsar har sjunkit sedan butikerna började ta betalt för plastkassarna och 91 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att vi förbrukar färre plastpåsar. Det finns alltså ett stöd för högre priser på påsarna.
I slutet av december i år ska vi vara nere på 90 plastpåsar per person och år enligt målen med de nya reglerna för plastkassar som infördes i juni 2017.
Målsättningen för 2025 är att svenskarna bara ska förbruka 40 plastkassar per person och år. Det är också EU:s mål om förbrukning.
Kan kosta sju kronor
Förra året använde genomsnittssvensken 102 plastpåsar varje år. En påse i matbutiken kostar i snitt tre kronor och en större plastpåse i en mode- eller detaljhandel kan kosta kring fem kronor. Med den kalkylen kan en vanlig svensk spendera kring 400 kronor om året på bara plastpåsar.
Från och med 1 maj nästa år införs även en skatt på plastpåsarna i handeln på tre kronor. Det innebär att priset hamnar på mellan sex och sju kronor för en vanlig plastpåse. Höjningen handlar om att ytterligare minska svenskarna konsumtion av plastpåsar.
Bomull en miljöbov
Ur miljösynpunkt har bärkassen i bomull också fått mycket kritik eftersom den är väldigt resurskrävande att tillverka. Använder konsumenten den inte tillräckligt många gånger blir den sämre för klimatet än att använda plastkassar. Den behöver nämligen användas mellan 130 till 400 gånger för att den ska komma ner på samma nivå av miljöpåverkan som en plastkasse tillverkad av sockerrör har. Men den är självklart bättre för ekonomin.
Matkedjan Coop säljer exempelvis en bomullskasse för 29 kronor. De har också en större flergångskasse av återvunna PET-flaskor som kostar 15 kronor. Även matkedjan Willys och ICA-butikerna erbjuder flergångskassar. De kostar mellan 10 och 20 kronor och måste såklart användas ett antal gånger för att de ska vara lönsamma för både klimatet och ekonomin.
Basoz Osman
– Jag köper mycket färre. Jag har med mig en här i väskan som jag använt förut. Men det är för miljön, inte så mycket av ekonomiska skäl. I den delen av Kurdistan jag kommer ifrån är plastpåsar redan förbjudna.
Ulf Eklund
– Jag handlar mycket färre plastpåsar. Jag har speciella fickor i min andra jacka där jag alltid har flergångspåsar. Jag har också köpt flergångspåsar för frukt. Nu har jag lagt varorna på barnbarnets barnvagn.
Ann-Charlotte Liikamaa
– Jag köper färre plastpåsar men inte för att det kostar pengar utan för miljön. Jag har köpt flergångspåsar i tyg.
Harriet Viktor
– Jag har nästan helt slutat med plastpåsar. Jag har alltid en egen kasse med mig.