Om du är vikarie och jobbar hela sommaren erbjuder Skellefteå kommun en bonus på 10 000 kronor. Men om du är fast anställd kommunalare får du, till skillnad från tidigare år, inte en krona extra för att jobba istället för att ha semester.
Det beskedet fick kommunens anställda inom vård och omsorg nyligen. Då hade över 100 anställda enligt fackförbundet Kommunal redan fattat muntliga överenskommelser med sina chefer om att flytta semestern mot en bonus på upp till 30 000 kronor.
De muntliga löftena drogs tillbaka efter Northvolts konkurs i mitten av mars. Anki Pettersson, ordförande för Kommunal i Skellefteå, tycker att det är illa skött.
– Det är vansinnigt. Om en medlem i kommunal lovar något, då brukar man få stå för det. Men arbetsgivaren ska inte stå för det man har lovat!? Det här agerandet har skadat medlemmarnas förtroende för kommunen, säger hon.
Bonus bara till vikarier
De senaste åren har kommunen erbjudit fast personal som flyttar på sin semester och jobbar på sommaren en bonus på upp till 30 000 kronor. Parallellt har personer som tar sommarjobb i vård och omsorg erbjudits en bonus på 10 000 kronor samt gratis boende om de jobbar hela semesterperioden på åtta veckor.
Bonusen till vikarierna blir kvar även i år, något som sticker i ögonen på många fast anställda. De kan i praktiken därför bli tvungna att skola in vikarier som tjänar flera tusen kronor mer än de själva.
– Om vikarierna går in på en lön på 23 000 kronor plus bonus så har de en lön på totalt 28 000 kronor i månaden. De blir upplärda av någon som har 26 000 efter att ha jobbat i fem år. Det känns tufft för de fast anställda som har både ansvar och kunskap. Den ordinarie personalen är oerhört besviken och har tappat förtroendet för arbetsgivaren, säger Anki Pettersson.
Kommunen vill locka nytt blod
Enligt Katarzyna Wikström, socialchef i kommunen, har arbetsmarknadsläget förändrats snabbt efter Northvolts konkurs och därför kan man nu bemanna sommaren med vikarier.
– Beslutet togs främst för att säkerställa återhämtning för medarbetarna, men även för att öppna upp för vikarier att söka sig till våra verksamheter. På sikt ser vi att vi kommer att behöva anställa ett stort antal personer till ordinarie tjänster, bland annat utifrån stora pensionsavgångar. Då ser vi det som en möjlighet att få in fler personer på sommarvikariat, som förhoppningsvis får upp ögonen för våra verksamheter, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
Är det inte ett svek mot de fast anställda som räknat med bonussystemet även om år?
– Jag kan förstå att det kan upplevas så. Det är viktigt att komma ihåg att ersättningar för att lägga semester utanför sommarmånaderna aldrig har varit tänkt som en förmån. Det var en ersättning för att vi som arbetsgivare inte kunde leva upp till semesterlagen och erbjuda semestervila under sommarmånaderna.
För facket är situationen splittrad. Anki Pettersson säger att det egentligen är bra att den ordinarie personalen får möjlighet att vara ledig på sommaren såsom det är tänkt. Men hon tycker inte att det är okej att i sista minuten dra tillbaka löftet till dem som ställt in sig på att flytta semester i utbyte mot bonusen.
– Semesterbonusen har varit på gott och ont för den ordinarie personalen. Vi har ju låga löner inom våra yrken och bonusen har kanske varit den extrapeng som gör att man kan unna sig någonting utöver vardagen. Då kan det kännas helt okej att jobba hela sommaren för att man vet att man har råd att fara på en resa i september, säger hon.