Totalt 555 000 svenskar får pengar till påsk. Vi andra får snällt lita på att den eventuella skatteåterbäringen kommer när den kommer. Så här års är det svettiga dagar på Skatteverket och självklart är det omöjligt att granska alla 7,7 miljoner deklarationslappar på en gång. Än mindre i detalj. Myndigheten räknar med att de flesta inte fifflar och medborgarna att myndigheten inte slarvar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tillit är det kitt som håller ihop hela skattesystemet. Men då måste de värsta fuskarna lagföras, oavsett storlek på plånboken eller aktieportföljen. Skattemoralen är, som äggen till påsk, en stötkänslig färskvara. Den som tror att grannen fifflar riskerar att själv börja tänja på principerna. Därför är nyheten om att Nordea och Handelsbanken slipper böter efter Panamautredningen särskilt oroande.
Beskedet kom nästan exakt ett år efter att historiens största läcka publicerades. Panamadokumenten avslöjade var Assad gömmer sina pengar och gav en inblick i de superrika affärsmännens dolda värld.
Mitt i denna ljusskygga miljö opererade Nordea. Den svenska banken som hanterade minst 100 brevlådeföretag registrerade via den skumma advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. Nordea erbjöd sina kunder möjligheten att gömma undan pengar utom räckhåll för Skatteverkets kontrollanter. Kunderna är uteslutande förmögna människor.
För vanliga löntagare finns ingen anledning att anlita Nordea för att skicka iväg några surt förvärvade tusenlappar till ett bankkonto på andra sidan jorden.
46 miljarder kronor försvinner från Sverige varje år. Bland den översta procenten superrika finns det en utbredd kultur som innebär man anser sig stå över lagen. Det kunde inte uttryckas med större tydlighet än den numera klassiska kommentaren: ”Skatter är för vanligt folk.” Så sa Leona Helmsley, hustru till fastighetsmagnaten och miljardären Harry Helmsley. En amerikansk domstol höll inte med och dömde henne till ett långt fängelsestraff för skattesmitning.
Men i Sverige agerar man annorlunda. Trots tal om miljardböter valde Finansinspektionen att låta de två storbankerna helt slippa undan. FI har ännu inte avslutat Swedbank och SEB:s Panamautredningar. Om de också frias innebär det i princip carte blanche för bankerna. Det skulle vara mer än oroande, närmast systemhotande.