– Telia är mycket aggressivt, man agerar med nedärvd stöddighet och monopolistisk inställning. Mycket allvarligt är att staten som dominerande ägare driver detta och inte bryr sig om sin uppgift att verka för konsumenternas bästa.
Kritikerna mot Telias roll menar att Telia inte borde tillåtas att ha både distribution och produktion och därigenom kontrollera hela kedjan. Man menar också att det är extra allvarligt att staten är huvudägare i bolaget.
– Telia gynnar sitt eget innehåll i sitt nät, tidigare erbjöd man ett rikhaltigt innehåll för alla, nu arbetar man för sina egna produktioner, säger Jan Scherman.
– Att staten står bakom detta är allvarligt, staten borde stå på konsumenternas sida och verka för att man som tv-tittare inte ska tvingas ha flera abonnemang för att se de program man vill se.
– Det är på alla sätt en katastrofal strategi som Telia gått in i, de kommer att förlora mer på det än Viaplay. Telia har drygt 20 procent av tv-tittarna i Sverige och för Viaplays annonsintäkter kommer inte de uteblivna från Telia att märkas.
Ny regering kan sälja
När Telia förra året köpte rättigheterna till Champions Leauge i fotboll för tre miljarder kronor beslutade man också att det bara var genom Telias tv-nät och C More, som ägs av Telia, som en tittare kunde se turneringen. För att se Champions Leauge var man alltså tvungen att skaffa ett Telia-kopplat abonnemang.
Det var redan när Telia köpte TV4 och C More 2018–2019 en hård debatt om att ett statligt ägt bolag skulle skaffa sig en så dominerande roll på tv-marknaden. Förutom TV4 äger staten också public service – Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio – och distributören Teracom som kontrollerar det digitala marknätet. Nu väntar sig många att den nya regeringen kommer att tvinga Telia att sälja sitt ägande i TV4 och C More.
”Skydda public service”
Förra gången räddades affären av att Försvarsmakten menade, utan att motivera sitt svar, att det fanns en risk för att samhällskritisk infrastruktur kunde komma i privat eller utländsk ägo och att det inte gick att dela Telia.
– Jag är övertygad om att den nya regeringen kommer att genomföra en delning av Telia och tvinga företaget att sälja ut sitt ägande i TV4, vilket är helt logiskt, säger Jan Scherman.
– Statens uppgift bör vara att skydda och utveckla public service, det finns inga samhälleliga skäl att driva en kanal som TV4 eller Cmore.
Upp till Liberalerna
Mycket talar också för att public service kommer att utsättas för begränsande åtgärder av den nya regeringen.
– I den debatten kommer Liberalerna att ha en nyckelroll. Nu gäller det för dem att visa att deras ord om public service och dess viktiga roll i samhället leder till handling. De är de enda som kan stoppa angreppen på public service från framför allt Sverigedemokraterna, men också Moderaterna och Kristdemokraterna, från att leda till beslut.