När World Economic Forums jämställdhetsrapport för 2016 släpptes hamnade Saudiarabien på plats 141 av 144 på listan av världens mest jämställda länder. Att Saudiarabien är ojämställt kommer knappast som en nyhet – saudiska kvinnor får inte köra och behöver tillstånd från en manlig förmyndare för att resa och utbilda sig.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu när de sjunkande oljepriserna ordentligt har börjat påverka den saudiska ekonomin menar allt fler att jämställdhet kan vara vägen ut, och rösterna kommer även från oväntade håll.
– Det är hög tid för saudiska kvinnor att få köra bilar, skrev till exempel den saudiske prinsen tillika miljardären Alwaleed bin Talal i ett pressmeddelande på sin hemsida förra veckan.
"Mycket rikare resurs"
Prins Alwaleed bin Talal, som även tidigare har kritiserat Saudiarabiens begränsningar av kvinnors rättigheter, skriver att gränserna på vad kvinnor får göra i landet är mycket hårdare än vad som kan motiveras av religion. Prinsen menar också att det är en ekonomisk nödvändighet att kvinnor ska få köra – inte minst för att otroligt mycket pengar går till utländska chaufförer, skriver han.
Ekonomiska argument hörs allt mer i debatten för jämställdhet i Saudiarabien, skriver också aktivisten Belinda Parmar, som arbetar med att få in fler kvinnor i teknikbranschen. Och för många kan de argumenten verka mer övertygande, skriver hon i en krönika i Guardian.
– De sjunkande oljepriserna borde fungera som inspiration för ett land som behöver planera för en framtid med sinande oljeresurser. Det är dags att utnyttja en mycket rikare resurs – begåvade moderna kvinnor. En resurs som aldrig tar slut.
Kvinnor utbildar sig
Belinda Parmar menar att rörelsen mot jämställdhet redan har börjat – mer än hälften av de som i dag tar examen från saudiska universitet är kvinnor och regeringen säger att det är en prioritet att fler kvinnor ska kunna arbeta. Men hon tror att det kommer att bli den privata sektorn som måste gå i bräschen.
– Saudiarabiens framtid står och väger. Det är viktigt att vara öppen för att diskutera kvinnors rättigheter och deras roll i landets framtida ekonomi – en ekonomi som behöver tävla med andra arabstater som Bahrain och Dubai. Behovet är brådskande och kvinnors värde måste erkännas, skriver Belinda Parmar i Guardian.