BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Enligt FN:s barnfond krävs det investeringar på 4,70 dollar (ca 38 kronor) per nyfödd för att till 2025 nå målet att hälften av alla barn under sex månaders ålder ammas. Om detta mål uppnås skulle det rädda livet på 520 000 barn under fem års ålder vilket även skulle kunna generera ekonomiska vinster på 300 miljarder dollar (ca 2,4 biljoner kronor) under tio år till följd av färre sjukdomar och sjukvårdskostnader samt ökad produktivitet.
I dag är det endast i 23 länder som minst 60 procent av barnen under sex månaders ålder uteslutande ammas. Globalt sett är det endast 40 procent av barnen under sex månader som uteslutande ammas.
Enorma summor
I några av världens största ekonomier – Kina, Indien, Indonesien, Mexiko och Nigeria – dör 236 000 barn varje år till följd av brist på investeringar som uppmuntrar till amning. Sammantaget förlorar dessa länder 119 miljarder dollar varje år till följd av detta.
Arbetstagare med en god hälsa sedan barndomen kan bidra till ekonomiskt välstånd i sina hemländer. Bröstmjölk stärker immunförsvaret och skyddar mot infektionssjukdomar och dödliga sjukdomar som diarré och lunginflammation, som är två av de vanligaste orsakerna till att spädbarn dör. Amning minskar också risken för äggstockscancer och bröstcancer hos mödrar.
– Vi måste öka medvetenheten om vikten av amning. Ett barn bör få bröstmjölk inom de första timmarna sedan det fötts. Tyvärr sker inte alltid detta, av sociala och kulturella skäl, säger France Begin vid Unicef.
Inte bara kvinnans ansvar
De uppenbara fördelarna med amning är välkända, som att det ger god näring och stärker utvecklingen av hjärnan. Men det är en felaktig uppfattning att endast kvinnan har ansvar för amningen.
– Länder som Nepal och Kenya har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller principer för att skydda ammande mödrar. I Kenya har alla arbetsplatser i privat sektor ett rum avsatt för mödrar som ammar sina barn. Att erbjuda föreläsningar om amning och bättre betald föräldraledighet kan man komma långt med, säger France Begin.
Smart investering
Unicef framhåller att satsningar på amning är en smart investering. Eftersom andelen barn som ammas inte har ökat de senaste 20 åren har det blivit viktigt att samla stöd för frågan och öka medvetenheten.