– Jag har tillsammans med mina kollegor på Uppdrag Granskning arbetat med Swedbanks enorma penningtvätt åt ryska oligarker utförd av bankens kontor i Baltikum, säger Axel Gordh Humlesjö till Dagens ETC.
Det arbetet var ett ganska torrt granskande av gigantiska mängder dokument, men trots att han också läst om ryska oligarker och deras kopplingar till spionage, säkerhetspolisen och kretsen kring Putin i Kreml lade han inte riktigt ihop perspektiven.
– Det var först efter publiceringen av pengatvättskandalen i tv som jag fick veta av Säpo att jag hade haft ryska spioner utanför dörren hemma. Det var då jag började fråga mig vad den ryska säkerhetstjänstens intresse av Swedbank egentligen handlade om.
Swedbankmannen Peter inleder ett förhållande med sin ryska kärlek efter deras möte på Metropols bar. De varningar han fått för att inleda kärleksaffärer med prostituerade i Moskva klingade ohörda. Förhållandet mellan de två växer allt starkare och efter en tid skiljer sig Peter från sin fru och tar med Jelena till Sverige där de gifter sig.
Vad han inte visste var att Jelena var en så kallad svala, en prostituerad med starka band med den ryska säkerhetstjänsten FSB.
Spår till Kreml
I Peters arbete som högste ansvarige för storbolagsavdelningen på Swedbank hade han att hantera en lång rad olika kunder, bland dem ett stort antal konton knutna till koljätten Carbo One. Detta bolag kontrolleras av oligarken Iskander Machmudov.
Machmudov anses vara en av de farligaste oligarkerna i Ryssland. Ursprungligen från Uzbekistan har han byggt upp en mångmiljardförmögenhet och har mycket starka band både med den ryska organiserade brottsligheten och kretsen kring Vladimir Putin i Kreml.
Machmudovs bolag tvättade många miljarder kronor genom Swedbank-kontona.
Om Jelena har haft några uppgifter att utföra gentemot Peter är svårt att säga. Peter själv, som nu är skild från henne, förnekar att hon över huvud taget visat något intresse för hans arbete på banken, däremot klagar han på att hon var oerhört dyr i drift. Trots sin lön på 300 000 kr var han tvungen att i perioder låna pengar för att kunna betala alla Louis Vuitton-väskor, märkeskläder och lyxhotell.
Blev en säkerhetsrisk
Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö lyckades spåra upp Jelena, men efter att vägrat svara på frågor bytte hon adress och telefonnummer och finns nu på okänd ort.
Även om Peter aldrig utpressades, vilket inte är känt, så var det en viktig del av den ryska säkerhetstjänsten arbete att bygga upp ett så kallat kompromat kring personer som kan bli viktiga, en berättelse med komprometterande material som vid behov kan användas till utpressning. Peter var därför en säkerhetsrisk för banken och han fick sedermera också sparken.
Utgångspunkten till boken Honungsfällan och berättelsen om Swedbanks verksamhet och konsekvenser var ett tips som Axel Gordh Humlesjö fick.
En dag plingade det till i hans mobiltelefon där han satt i den hemliga lokal i Stockholm som Uppdrags Gransknings undersökande reportrar disponerar. Genom ett meddelande på den krypterade tjänsten Signal så vill tipsaren, en västerländsk underrättelsetjänsteman, förmedla en kontakt som kan ge uppgifter om ”allt som är ruttet i Swedbank”.
Ett par dagar senare hämtas Axel upp av en svart SUV på Södermalm i Stockholm. Han får lägga sin telefon i en låda och de kör för att träffa tipsaren som väntar under i en bro en bit utanför Stockholm.
Mannen visar sig vara en medelålders man av medellängd iklädd an jacka och en sportkeps, ingen man skulle komma ihåg eller vända sig om efter att man mött honom på gatan.
Mannen börjar att på skolad engelska med en tydlig brytning berätta att det finns komprometterande information om chefer och nyckelpersoner i en svensk systemviktig bank som innebär att Ryssland har möjligheter att bedriva utpressning mot dessa personer.
Viktig för Rysslands ledning
Underrättelsemannen, tipsaren, förklarar pedagogiskt varför Swedbank är så viktigt för Ryssland, både som institution i Sverige och som möjlighet att tvätta pengar som kan användas för att främja Rysslands intressen.
Efter mötet insåg Axel Gordh Humlesjö att pengatvätten var en sak, men att det fanns ett annat perspektiv där nyttan för Rysslands politiska ledning var viktig.
När han och Lars Berge arbetade med boken såg de sammanhangen. Regimtrogna oligarker tillåts att tillskansa sig enorma förmögenheter och sedan föra kapital utomlands för att köpa upp fastigheter, båtar, bilar och leva ett lyxliv. Men det krävdes också av dem att de skulle betala en del av pengarna till regimen och dess spionverksamhet.
En del av de tvättade Swedbankpengarna skulle användas till ryska desinformationskampanjer, till att påverka val, till att ekonomiskt stödja politiska partier som Ryssland kunde ha användning för.
Det var så som stora delar av Rysslands krigskassa utomlands byggdes upp.
Nu blev Swedbank genom sin enorma penningtvätt från Baltikum viktig för ryska intressen. Det handlade inte bara om kriminella oligarker som levde lyxliv, det handlade också om Rysslands ekonomiska förmåga att bedriva krigföring och påverkan i väst.
Efter annekteringen av Krim hade det geopolitiska kriget gått in i ett nytt skede. Och det var många i väst som inte insett detta. Inte ens 2020, sex år efter övertagandet av Krim, kunde någon i Sverige tänka sig att Ryssland inom två år ska genomföra en fullskalig invasion av Ukraina med etnisk rensning, terrorbombningar och groteska krigsbrott.
Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö ser vad deras tipsare ville säga: Swedbank har varit en del av ett system som möjliggjort Rysslands krigföring.
De förstår att tipsaren och västliga underrättelsetjänster har kunnat konstatera att under Swedbanks ledning med den nye populäre vdn Michael Wolf har moralen i banken brutits ned.
Wolf kom in i Swedbank efter finanskrisen 2008 då bankens existens var hotad. Lönsamhet kom helt i centrum och Wolf och hans team lyckades rädda banken. Men i den nya ledningen fanns förståelse för att bankens toppchefer kunde satsa på egna verksamheter som gjorde dem rika men inte gynnade banken. Moralen bröts ned och man kunde göra lite av det mesta så länge banken gick bra.
Penningtvätt ignorerades
Här byggdes penningtvätten upp som ett fenomen. Den var oerhört lönsam för banken så de regler som fanns kring den ignorerades. Bankens ledning försökte inte följa reglerna. När man sedan fick en åthutning från Finansinspektionen stramade man till kontrollen i Sverige – men i Baltikum fortsatte det som vanligt och där fanns de stora pengarna.
Swedbanks styrelse var samtidigt mycket svag, styrelseordföranden Anders Sundström, socialdemokratisk kronprins fram till att han fick vika sig för Håkan Juholt i kampen om att bli ny partiordförande, såg inte vad hände.
Undan för undan, mycket genom skandalen kring Danske Banks penningtvätt i Baltikum, och genom Uppdrags Gransknings undersökningar av Swedbank, blev det klart att banken sysslat med en enorm penningtvätt åt ryska oligarker.
När sedan en oberoende amerikansk advokatbyrå gått igenom verksamheten och bekräftat UG:s sensationella uppgifter small det till.
Banken dömdes till rekordhöga böter av Finansinspektionen, fyra miljarder kronor, banken ledning avskedades, styrelsen avsattes och in kom istället den gamle statsministern Göran Persson och Jens Henriksson. Silkeshandskarna togs av och den nye vd:n Birgitte Bonnesen nekades sin fallskärm när hon avsattes.
”Bär hundhuvudet”
Ännu har inte slutnotan kommit, banken väntas bli dömd till att betala mellan tio och trettio miljarder kronor till den amerikanska finansinspektionen för sina brott mot pengatvättslagarna.
Just nu står Bonnesen inför rätta, bland annat för trolöshet mot banken och för att ha givit information om bankens problem till vissa storkunder. Hon frikändes i tingsrätten men fallet har överklagats till hovrätten.
– Jag kan tycka lite synd om henne; hon var förstås ansvarig, hon ljög och dolde fakta, men det hela byggdes upp under Michael Wolfs tid som vd i banken. Han och männen runt honom har kommit väldigt lindrigt undan medan hon får bära hundhuvudet, säger Axel Gjorde Humlesjö.
– Men det är märkligt att en bank kan dömas till miljardböter utan att någon ur deras ledning är juridiskt ansvarig.
Bonnesen vägrar kommentera åtalet eller det som hänt för Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö, men det finns framför allt en fråga som de skulle vilja ställa till henne:
– Hur ser hon på sitt och Swedbanks ansvar för kriget i Ukraina och de ryska övergreppen?
Boken ”Honungsfällan” publiceras idag 3/5 av Albert Bonniers förlag.