En energikris sveper över Europa och riskerar att tömma människors plånböcker i vinter. Rysslands anfallskrig mot Ukraina och stopp av gasleveranser har lett till att många europeiska länder har svårt att upprätthålla energiförsörjningen. Skattesubventioner för elkonsumtion, stödpengar till hushåll och företag är några av åtgärderna som Europas regeringar nu inför för att lindra konsekvenserna av mindre energitillgång och ökad inflation.
Harmoniserat index för konsumentpriser, HIKP, är ett mått för att mäta inflation och prisutveckling för länder inom EU och Europa.
Måttet är likt det vanliga konsumentprisindex KPI men togs fram av EU:s statistikmyndighet Eurostat för att bättre mäta och jämföra prisförändringar mellan EU:s medlemsländer och i synnerhet mellan euroländerna.
Tyskland
Tyskland som anses vara Europas ledande ekonomi och motorn i eurosamarbetet är även det EU-land som är mest beroende av rysk energi.
Tyska regeringen har också inom EU satt in de kraftigaste åtgärderna för att pressa ned inflationen. I augusti låg inflationen på 8,8 procent, enligt EU:s konsumentprisindex, HIKP (se faktaruta). Men den tyska centralbanken Bundesbank har varnat för att den siffran kan dubbleras under hösten. Regeringens fokus har varit att kyla ned en överhettad energimarknad med skattelättnader och stöd till fossila energibolag.
I somras fick tyska gasleverantören Uniper, som är ryska gasjätten Gazproms största kund, 160 miljarder kronor i stödpengar för att sänka sina el- och gaspriser. I augusti gick förbundskanslern Olaf Scholz med på att tillfälligt halvera skatten på fossilgas från 19 till sju procent.
I söndags annonserade regeringen ett omfattande stödpaket till tyska elkunder på hela 693 miljarder kronor. Stödet ska gå till bland annat fattiga barnfamiljer, pensionärer och studenter. Tyska staten har också gett direktiv till offentliga verksamheter att hålla en inomhustemperatur på max 19 grader för att spara på energin.
Efter ett telefonmöte i måndags enades Scholz och den franska presidenten Emanuel Macron om en energiöverenskommelse, där fransmännen skulle leverera gas till tyskarna i utbyte mot strömleveranser.
Frankrike
Frankrike lider likt övriga länder på den europeiska kontinenten av höga energipriser tillföljd av uteblivna ryska gasleveranser. Men här är det stora bekymret brist på elproduktion från åldrande kärnkraftverk. 67 procent av Frankrikes energiförbrukning kommer från kärnkraft, jämfört med sju procent från gas. I nuläget råder det driftstopp för 32 av landets 56 reaktorer på grund av underhållsarbete. Energiminister Agnes Pannier-Runacher har sagt att EDF, som äger samtliga franska kärnkraftverk, tänker återstarta en reaktor i veckan från och med oktober. Macron har också aviserat att regeringen vill förlänga livscykeln för kärnreaktorer till över 50 år.
Premiärministern Elisabeth Borne har flaggat för att det kan bli tal om att i vinter stänga strömmen till franska hushåll under två timmar per dag för spara på el.
I augusti godkände parlamentet ett stödpaket på 20 miljarder euro (cirka 213 miljarder kronor) som ska gå till höjda pensioner och andra statliga levnadsbidrag med anledning av inflationen, som augusti låg på 6,5 procent.
Spanien
Spaniens inflationsnivå är bland den högsta bland euroländerna och låg på 10,4 procent i augusti. För att kompensera hushållen för dyrare energikostnader har premiärministern Pedro Sánchez sänkt skatten på gas och el från 21 till fem procent. Regeringen har också precis som Tyskland infört en maxtemperatur inomhus på 19 grader för affärer och offentliga byggnader i höst, och att AC-användning vid varma månader får inte understiga 27 grader.
Landets kollektivtrafik har fått stödpengar för att sänka biljettpriset. I storstäder som Madrid och Barcelona har kostnaden för ett månadskort halverats.
Storbritannien
I augusti steg inflationen till 10,1 procent i Storbritannien, vilket är den högsta nivån i landet på 40 år. I maj fick tidigare premiärministern Boris Johnson igenom ett stödpaket på 15 miljarder pund (184 miljarder kronor) till brittiska hushåll som kompensation för höga elpriser. Regeringen införde även en tillfällig vinstskatt på 25 procent för fossila energiföretag.
Den nytillträdda premiärministern Liz Truss planerar för ytterligare och mer omfattande stödpaket på runt 40 miljarder pund (493 miljarder kronor). Stödpengarna ska antingen gå till att minska företags energikostnader vilket spås hålla nere elpriset för brittiska hushåll. Det andra valet är att kompensera energibolag för att hålla ett lägre elpris under hösten och vintern.
Danmark
Under sommaren gick danska staten ut med uppmaningen till sina invånare att ta färre och kortare duschar och torka tvätten utomhus. Anledningen var att hushållen står för 29 procent av landets totala gasförbrukning. Enligt danska klimatministern är det osäkert hur det kommer att bli med gasförsörjningen i vinter eftersom landet till stor del har fått sin fossilgas via Ryssland.
I augusti gav regeringen 400 000 hushåll som anses lida svårt av höjda energipriser ett kontantbidrag på 6 000 danska kronor.
Inflationen i landet låg på 9,6 procent i juli.
Finland
Nyligen lanserade den finska regeringen, precis som Sverige, ett stödpaket till landets energisektor till ett värde av tio miljarder euro (106 miljarder kronor). Pengarna ska fungera som likviditetsgarantier för samhällsviktiga energiföretag som riskerar att hotas av konkurs vid snabba prisförändringar på elmarknaden. I augusti låg den finska inflationen på 7,6 procent.
Italien
Italien som tampas med en inflation på nio procent lider kraftigt av att man har en begränsad inhemsk energiproduktion när den ryska energiförsörjningen skurits av och oljepriset skjutit i höjden. Enligt den italienska energiministern kommer kostanden för landets el- och energiimport mer än fördubblas i år, från 43 miljarder euro till omkring 100 miljarder euro, vilket motsvarar över 1 000 miljarder kronor.
Italien som genomgår en turbulent politisk tid har dock lyckats sänka momsen på gasanvändning och höjt vinstskatten för energibolagen. I nästa vecka ska parlamentet fatta beslut om flera typer av stödpaket till hushåll och företag som kompensation för höjda el- och gaspriser, till ett samlat värde av 52 miljarder euro.
Norge
Många länder i Europa sätter sitt hopp till att olje- och gasrika Norge ska lösa energikrisen i vinter. Men landets elmarknad står inför tuffa utmaningar som främst beror på vädret. Ungefär 85 procent av landets elproduktion kommer ifrån vattenkraft. Just nu är nivåerna i vattenmagasinen låga på grund av minskad nederbörd. Det har skapat en oro för ett kraftigt underskott av ström framöver om Norge i tillägg ska öka sin energiexport.
Det norska olje- och energidepartementet har flaggat för att införa elransonering under nästa år om magasinen inte fylls på tillräckligt under närmaste månaderna. I juli låg inflationen på 7,3 procent.