Den extra säkerhetsfunktionen innebär att bilder i privatmeddelanden till och från unga användare som misstänks innehålla naket material kommer att blurras och förses med varningstexter. Det ska också bli svårare för scammers, bedragare, som letar efter tonåringar online att hitta deras konton.
– Generellt sett så är vi positiva till alla initiativ för att skydda barn från sexuell exploatering på nätet och det är många saker med det här initiativet från Meta som kan vara bra, säger Elise Thoen som är program- och policychef på organisationen ChildX.
”För stort ansvar för barn”
Samtidigt ser hon att exploateringen av barn ökar, inte minst på Instagram.
– Meta är en av de aktörer som tagit flera bra initiativ för att skydda barn och unga och de har ett uttalat starkt engagemang, och det är bra. Men det måste göras mer, säger hon och fortsätter:
– Vi tycker att det är problematiskt att det fortfarande är barnet själv som måste ta ansvar och skydda sig själv. De får en varning och information, men det är ett för stort ansvar för barn att avgöra det själva och att klara av att stå emot.
Efterlyser ny lagstiftning
Idag är det frivilligt om och vilka åtgärder som ska införas för att motverka grooming och sexuell exploatering online, vilket flera barnrättsorganisationer både i Sverige och internationellt varnat för. Det leder till att inte tillräckligt stora åtgärder införs för att skydda barn, och leder till mindre transparens om vilka åtgärder som tas och hur effektiva de är.
Säkerhetsåtgärderna införs på prov till en början, och enbart på plattformen Instagram. Bilder med naket innehåll kommer inte att stoppas, utan enbart förses med blurr och varningsmeddelanden så att mottagaren själv kan välja om materialet ska visas eller inte.
– Vi menar att våra politiker måste få på plats en lagstiftning som gör att aktörer måste ta sitt ansvar oavsett. Barns trygghet kan inte vara frivillig.
Automatiskt för alla under 18
Inställningen kommer att slås på automatiskt för alla användare under 18 år, och som alternativ till myndiga. Funktionen gör också att ingen användarna inte redan har kontakt med kan skriva till dem, och de kommer att få pushmeddelanden och uppmaningar om att tänka en extra gång innan de själva skickar intima bilder. Meddelanden med syfte att stärka tonåringar i att stå emot utpressning och att anmäla övertramp i större utsträckning kommer också att skickas till tonåringars konton.
Utöver att oönskade nakenbilder är kränkande, används nakenbilder på unga ofta till trakasserier och mobbning, och till utpressning. Dels genom spridning av bilder som först skickats frivilligt, och dels med hot om spridning om inte offret betalar för att bilderna inte ska spridas.
Den europeiska myndigheten Europol har tidigare varnat för att allt fler kriminella lockar och lurar unga att skicka lätt– eller avklädda bilder, för att sedan utnyttja bilderna för att pressa dem på pengar, mer avklätt material eller sex, med hot om att sprida bilderna.
”Gjordes trots varningar”
Instagram och andra bolag inom sociala medier har tidigare kritiserats för att inte göra tillräckligt för att skydda unga. I december kom nyheten att end-to-end-kryptering infördes i alla privata chattar i Metas appar.
– Det gjordes trots varningar från en rad barnrättsorganisationer internationellt, säger hon.