– Nu när du betalar med mobilen eller kort är det svårare att förstå helt enkelt. Det blir väldigt abstrakt, säger författaren och föreläsaren Matilda Westerman som nu kommer ut med boken ”Så funkar pengar”, som hon skrivit tillsammans med ekonomen Per Wreding.
Och med kryptovalutor, nft:er och isk-konton är det svårt även för oss äldre att hänga med.
– Det är många vuxna som säger att de nog behöver läsa den här boken. Och det får de ju så klart. Men vi maskerar den som en bok för barn mellan 6 och 11, skrattar Matilda Westerman.
Leksakspengar
Själv tipsar hon om att försöka visualisera valutan så att den blir begriplig.
– Jag köpte leksakspengar till mina barn. Vi gjorde lite utmaningar i vår familj. Plockade man ut ur diskmaskin så fick man en låtsas 20-lapp att sätta upp. Och sen vid slutet av veckan räknade vi ihop vem som fått ihop mest pengar.
När det gäller rikingar har författarna försökt hitta personer som barnen kan relatera till. I boken nämns Harry Potter-författaren JK Rowling, fotbollspelaren Kylian Mbappé och artisten Taylor Swift.
– Vi har ju försökt plocka personer som finns i olika typer av sfärer. Inte bara industripersoner som Elon Musk eller HM:s Stefan Persson. Det här med rika fotbollsspelare är något som vi vet av erfarenhet att det pratas om. Fotboll och musik är ämnen som barn är intresserade av. Det handlar om att de måste kunna identifiera sig.
Ekonomin har blivit mer påtaglig under den senaste tiden. Den undgår ingen.
– Vi pratar mer än någonsin om inflation, höjda räntor, elpriser. Ekonomi har ju verkligen hamnat i fokus i samtalen kring matbordet på ett sätt som de inte var när vi började skriva den här boken.
Kan du passa katter?
I boken pratar huvudpersonerna i familjen Sedel om ekonomi tillsammans hela tiden. Och när barnen tjatar om olika saker som de vill ha tycker Matilda Westerman att det är ett perfekt tillfälle för en lektion.
– Sätt er ner tillsammans och gör en budget. Så du vill ha det där datorspelet för 800 kronor? Vad har du för månadspeng? Finns det andra saker du kan göra? Kan du sälja jultidningar? Kan du hjälpa någon i din trappuppgång? Kan du passa katter hos någon? Det är ett sätt att försöka lära barn att saker har ett värde.
Speciellt nu när tiderna är kärva är det bra att hitta sätt att prata om förändringarna med barnen.
– Plötsligt kan räntorna vara sex gånger så höga som när familjen köpte sitt boende. Det är en realitet som du måste förhålla sig till. Sen är det ju viktigt att man som förälder säger till barnen att jag som vuxen tar ansvar för det här. Du behöver inte oroa dig. Blir det för dyrt kommer vi att skaffa en annan lägenhet. Jag ser till att det löser sig!
Grät i bowlinghallen
Många hamnar rentav i ekonomisk utsatthet. I boken berättar Mohammed om hur han växte upp i fattigdom. Trots att hans mamma arbetade heltid hade de ständigt ont om pengar. Mohammed berättar om att hans mamma skramlade ihop till ett kalas åt honom i bowlinghallen men att han fick så dåligt samvete att han gick in på toaletten och grät.
– Det gäller att få ett språk för det i familjen. Att få bort tankarna på att det skulle vara ens eget fel. Man kan bli väldigt självdömande trots att, som i det här fallet, mamman jobbade så mycket som hon kunde för att få livet att gå ihop. Att försöka se att det är en struktur. Men det är ju svårt när man kanske inte ens har råd att köpa mjölk eller en overall. Men man ska inte behöva bära någon skam.
När det gäller att hitta språket för att prata om den ekonomiska verkligheten vill Matilda Westerman att fler gör som familjen Sedel.
– Att hela tiden tala om att pengar. Nu går jag och handlar då kostar mjölken så här mycket. Ska man köpa kött så är det lite dyrare. Alla barn behöver ett språk kring pengar och att resurser är ändliga. Både rent planetärt men också monetärt. Det behöver vi snacka om!