– Fokusera på storkok och grytor, säger hon.
Ett annat tips är att hålla igen på köttet.
– Man behöver inte ha så mycket protein. Om man gör dillkött eller kalops till exempel, så kan man dryga ut med rotfrukter och morötter.
Men framför allt bör man ta hand om sina rester – något man kanske ofta struntar i en mindre fattig månad.
– Jag fick lära mig tidigt som kock att mat har ett fantastiskt andrahandsvärde. Om man kokat för mycket potatis till exempel, kan man ha de som blir över i ett hembakat bröd. Det blir kanongott, säger Mia Bremer.
Har man bara lite ägg och mjöl hemma tycker hon man ska köpa vitkål och göra en okonomiyaki – en japansk kålpannkaka.
– Då får man både fibrer, protein och en jättebra mättnadskänsla. Man behöver inte ens någon topping, utan det är jättegott bara som det är.
”Turista i din egen stad”
Att besöka ett bibliotek är ett av Johannes Klenells, kulturredaktör på Arbetet, bästa kulturtips när plånboken gapar tom.
– Jag tycker mycket om att vara i Kulturhuset, att sitta med en kaffe vid de stora fönstren och se ned över Sergels torg och det politiska som pågår där, för att sedan gå in på Serieteket och läsa en serieroman. Det kan jag ägna timmar åt.
Ett annat av hans bästa tips är att dagturista i sin egen hemstad.
– Man kanske tror att jag som kulturperson ska tipsa om något på Söder, men ett väldigt bra tips är faktiskt att istället ta tunnelbanan till Östermalmstorg, promenera ned längs med Nybrogatan och titta in i gallerierna där. Det finns alltid nått nytt att se.
Själv brukar Klenell göra det till en stadsvandring.
– Jag betar av stråk efter stråk. Det är väldigt trevligt och kostar ingenting.
Bada bastu när det blåser
Jens Berggren, elprisanalytiker och klimatcoach på Vattenfall, konstaterar att man i livet ofta får välja mellan plånboken eller att vara snäll mot klimatet.
– Men när det gäller elen är det inte så, för när priserna är som lägst, då är det mycket fossilfritt i näten, säger han.
De flesta elleverantörer har också en app idag där man kan kolla vad elen kostar för tillfället.
– Jag hade en kund som sa det, att han brukade passa på att basta när det blåste mycket ute, för då kom elen från vindkraften, vilken också var billigast.
Det enklaste svaret på hur man spar in på sin elkostnad är annars att se över sina avtal, menar Jens Berggren.
– Om du har möjlighet kan du ju flytta din elanvändning till när elen är som billigast, men det är svårt att hålla sig till sånt där, gå upp och torktumla mitt i natten och så.
Om man bor i eget hus är det i särklass bästa sparrådet att sänka värmen med nån grad och sätta på sig ett par tofflor, säger han.
– Uppvärmningen står för omkring 50 procent av elförbrukningen. Sänker du temperaturen med en grad spar du in fem procent på uppvärmningskostnaden.
Det bästa tipset Jens Berggren har för den som bor i lägenhet är att fylla diskmaskinen och tvättmaskinen till bredden innan de slås på.
– Det blir ändå lika rent och så behöver du inte köra lika många maskiner.