Så fixar du billig mat – trots skenande priser och petiga barn
Dietisten Sara Ask har gett ut flera kokböcker. Här är hennes tips för en billigare måltid.
Bild: Ulrika Pousette / ESB Professional
Dagens ETC
Hur äter man så billigt som möjligt?
Barnmatspriserna skenar och många befinner sig i ett utsatt läge. Dietisten och kokboksförfattaren Sara Ask tipsar om hur hur en barnfamilj som vänder på slantarna ska tänka för att spara pengar – utan att spara på smak och hälsa.
– Det finns livsmedelsgrupper som ger väldigt mycket näring för pengarna, och som också är både hälsosamma och klimatsmarta, säger hon.
Att få småbarn att äta överhuvudtaget kan vara en kamp. Med krav om att maten dessutom ska vara hälsosam, näringsrik, klimatsmart och god kan det ibland kännas som en närmast omöjlig ekvation.
Att då tvingas väga in den tunga faktorn att maten även måste vara billig gör det hela till en uppgift värdig ett Nobelpris för landets hundratusentals småbarnsföräldrar.
Billigaste maten att laga
Men det finns hopp bortom snabba, men ack så dyra, klämmisar och barnmatsburkar.
– Det är klart att det är väldigt mycket billigare att göra maten själv, säger Sara Ask, legitimerad dietist och författare till en rad kokböcker för barn och familjer.
– Det kan ju låta krångligt och tidskrävande, men det behöver inte innebära att man gör något speciellt till barnet utan man kan tänka på vad jag själv äter, som barnet också skulle kunna äta. Det finns stora fördelar både smakutvecklingsmässigt och för hur barnets bakterieflora utvecklas, att ge barnet så många olika smaker, konsistenser och livsmedel under det första levnadsåret. Man kan slå två flugor i en smäll där, dels hjälpa barnet ut på den stora matresan och dels få ner kostnaderna ganska radikalt.
Matpriserna har gått uppåt under lång tid och i februari ökade de med 2,5 procent i snitt. Priserna för barnmat ökade med tio procent, en av de största ökningarna av alla livsmedel.
Hur ska barnfamiljer tänka för att spara pengar utan att äta sämre mat?
– Det finns en del livsmedelsgrupper som ger väldigt mycket näring för pengarna, och som faktiskt också är både hälsosamt och klimatsmart. Om jag räknar upp dem så kanske du inte kommer tänka att det vattnas i munnen, men det är en typ av mat som det går att göra väldigt goda saker av. Då är det till exempel baljväxter som bönor, ärtor och linser. Där har du allt, proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och mättnad.
Äta billigt och nyttigt
Det andra tipset Sara Ask ger är att byta ut dyra ingredienser mot billigare i en måltid.
– Om man till exempel brukar äta mycket kött till vardags så kan man dra ner antalet köttmåltider och byta ut mot falafel en dag eller linscurry en annan dag.
Ett tredje tips är att dryga ut.
– Man kan till exempel göra en färssås med en bas med lök, vitlök, morot, krossad tomat, och kikärtor och mixa den slät, och sen ha i färs, men en mindre mängd än vanligt. Då känner ett petigt barn ändå igen sin köttfärssås. Eller om man gör biffar så går det bara att blanda ut mycket av biffsmeten med rotfrukter och baljväxter. Mycket handlar om att krydda tillräckligt för att ge det smak.
Vad väljer du om du får lyfta fram en rätt lite extra?
– En röd linssoppa! Den är smakrik, krämig och har en bra konsistens för barn att äta. Röda linser är mycket näring för pengarna, och kan smaka på många olika sätt om man har i vitlök, ingefära, curry eller lite chili. Kryddor är ingenting att vara rädd för, inte ens när man har en bebis, men man kan vara försiktig med att göra maten för stark. Det viktiga är att vänja barnet vid smakerna och att vara försiktig med saltet, även om man inte behöver undvika det helt heller.
Vad är ditt bästa trick för att få småbarn att äta överhuvudtaget?
– Det är ju mer regel än undantag att barnen går in i petiga perioder, och ofta är det inga som helst konstigheter. Man måste förstå att det inte handlar om vad barnet äter vid varje specifik måltid, det kan vara bara pasta ena portionen, bara frukt andra och bara köttbullar tredje. Det är vad barnet äter under en vecka eller en månad som är intressant. Att barnet ska vara tillräckligt hungrigt när det sätter sig vid bordet. Och att väldigt gärna äta tillsammans med sitt barn. Alla barn tittar noga på vad andra vuxna gör och att man visar att maten är trygg och att man överlever den. Och sist, att försöka komponera måltiden så inte allt är sammanblandat, lägga maten för sig och låta barnen ta och lägga upp maten själva så fort de kan det.
Pasta rossa
4–6 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3–4 morötter (ca 300 gr)
Rapsolja att fräsa i
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning eller salt efter smak
1–2 dl grädde av något slag
Oregano (torkad går bra!)
Salt och svartpeppar, gärna nymalen
Gott till: majs, kokt broccoli och rostade solrosfrön.
Gör så här:
Skala och hacka vitlök. Det gör inget om det blir lite slarvigt, allt ska ändå mixas på slutet.
Skala och riv morötterna grovt och snabbfräs med lök och vitlök i olja i en gryta/kastrull. Tillsätt krossad tomat, buljongtärning eller en nypa salt, och låt koka i 15–20 minuter.
Runda av med grädde och mixa såsen slät, enklast med stavmixer. OBS: använd en stavmixer i metall, eftersom plast kan smälta mot den varma grytan/kastrullen.
Smaka av med oregano (smula de torkade bladen i handen så smakar de mer!), peppar och eventuellt lite mer salt.
Servera med kokt pasta, grönsaker och lite knapriga rostade solrosfrön att toppa med.
Linssoppa med din favoritkryddning
Ca 4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Rapsolja att steka i
1–2 msk krydda, t ex gul currykrydda, röd currypasta, tacokrydda eller oregano/pesto
2 dl röda, torkade linser
1 grönsaksbuljongtärning alt salt efter smak
3 msk tomatpuré
9–10 dl vatten (eller mer för en tunnare soppa)
Gott till: majs, gröna ärtor eller något annat att toppa med
Gör så här:
Hacka lök och vitlök fint. Stek på låg värme i olja i en gryta eller kastrull några minuter, tills löken börjar bli glansig och mjuk. Tillsätt kryddan du valt och rör runt så att det börjar dofta i köket. Tilsätt mer olja om det börjar se torrt ut. Ifall du vill krydda med oregano, pesto eller någon annan örtig smak kan du vänta med att krydda på slutet.
Tillsätt linserna, eventuell buljongtärnning och det mesta av vattnet. Låt koka under gläntat lock ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då och tillsätt mer vatten så att soppan får den konstistens du vill. Mot slutet av koktiden: tillsätt tomatpurén och rör om så att den blandar sig ordentligt. Den ger soppan mer färg och smak. Ifall du har en matsked grädde eller kokoksmjölk som blivit över kan du runda av med det också.
Smaka på soppan! Kanske är den god direkt? Kanske behövs lite salt eller peppar eller något annat du gillar? En skvätt limejuice kanske? Prova dig fram!
Servera med majs eller något annat gott att toppa med.