Allt finns! Det säger loppisexperterna Emma Sundh och Louise Lemming, som Dagens ETC tagit till hjälp för att guida till årets bästa second hand-klappar.Men hur hittar du snabbast det du söker? Och vad kan rentav vara farligt att fynda second hand?
Finns hur mycket som helst att fynda både på specialsajter online och i fysiska second hand-affärer, tipsar Louise Lemming. ”Men man vill veta att det är en butik som kollat att alla delar finns. För det kan bli en besvikelse om det viktigaste i spelet fattas”.
Linne
Både fina dukar och servetter är säkra second hand-fynd.
En reparation
Lagning av en gammal älskad väska eller plagg kan göra någon gladare än ett nyköp.
Ljusstakar
”Fina mässingsljusstakar från Skulltuna och liknande behöver man inte gå till NK för att handla. Det finns massor på second hand. Det är samma modeller som säljs i dag och i vissa fall får man till och med i bättre kvalitet om man köper second hand”, säger Louise Lemming.
Upplevelser
Ge bort en kurs. ”Vi är vetgiriga och trötta på pandemin. Nu vill vi lära oss massa spännande saker och förhoppningsvis mötas när och om pandemin lugnar ner sig”, säger Emma Sundh.
Teknikprylar
Andrahandsmarknaden är stor i dag och det finns företag som swappie, vars affärsidé är att återställa, reparera och sälja begagnade telefoner. ”Just teknikprylar är så viktigt att köpa begagnat, för det har ganska högt klimatavtryck och det är en skitig bransch med barnarbete och dålig arbetsmiljö för gruvarbetare som bryter exempelvis kobolt. Det vill man inte ge bort i julklapp”, säger Emma Sundh.
Barnkläder och leksaker
Såväl säljsajter som fysiska second handbutiker brukar svämma över av barnkläder och leksaker.
Barnböcker
Klassiska barnböcker går att läsa om och om igen.
Tips! Så hittar du julklapparna
Sök på rätt ställe
Om du letar efter en specifik märkessak är det större chans att hitta rätt om du söker efter det på exempelvis Tradera, Blocket eller Marketplace på Facebook än på loppisen i ditt kvarter. På de flesta sajterna kan du också skapa en bevakning så att du får ett meddelande när en ny vara med de sökord du valt läggs ut.
Gå med i lokala köp- och säljgrupper på Facebook
Om det saknas där du bor så starta en! Eller lägg ut en efterlysning. ”När du skriver offentligt att du söker efter saker normaliserar du begagnat i samma veva och gör det till en självklarhet. Då gör du en insats för både dig själv och för samhället”, säger Emma Sundh.
Ha tentaklerna ute
”Det är lite tillfälligheter också. När jag går förbi en Stadsmissionen kan jag inte låta bli att gå in och då då kanske man ska tänka lite öppet. Om man hittar något fint som man själv inte behöver kan kan fundera på om det skulle kunna vara fint till någon annan”, säger Louise Lemming.
Finns det något som ska undvikas?
Akta dig för grejer från förr som kan vara giftiga och farliga. ”Gamla ullfiltar som har behandlats med malmedel exempelvis, det ska man inte ta in i sitt hem. Likaså gamla plastleksaker och vissa typer av mjukplast ska inte längre användas i matlagning. Men allt annat går bra att köpa second hand”, säger Louise Lemming.
Enligt konsumenttidningen Råd och rön bör mjuka plastleksaker som tillverkats före 2007 gallras ut. Då förbjöds de värsta mjukgörarna, ftalaterna, i leksaker.
Ge en julklapp till framtiden
Hade du svårt att hitta bra begagnade saker? Då är du antagligen inte ensam om det. Emma Sundh tycker att fler ska sätta press på sina kommuner att göra det lätt att göra rätt – och svårt att göra fel. ”Vi har ett totalt ohållbart samhälle. Det är inte enkelt att göra rätt. Vi måste trycka på för att det ska bli enklare”, säger hon.