BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Idag släpper biståndsorganisationen en ny rapport som visar hur de största läkemedelsbolagen dessutom flyttar vinster till skatteparadis.
På så sätt bidrar de ytterligare till den gigantiska hälsoklyftan mellan fattig och rik, menar Oxfam. Detta eftersom staterna berövas pengar som de hade kunnat använda för att köpa in vaccin och andra läkemedel vilket hade räddat liv och besparat miljontals människor lidande.
USA som stödarmé
De största läkemedelsbolagen är världsledande på att få regeringar att gå deras ärenden, enligt Oxfam. Arbetet har sin bas i USA, där läkemedelsindustrin lägger mer än någon annan industri, omkring 1,5 miljarder kronor om året, på lobbying.
Läkemedelsbolagens framgång i USA är uppenbar, då landets privatiserade sjukvård ger bolagen massiva intäkter samtidigt som vården är djupt ojämlik. Men läkemedelslobbyn har också lyckats göra USA till sin stödarmé i utvecklingsländer.
Detta enligt Oxfam, som räknar upp flera exempel där USA hotat dra in bistånd eller på andra sätt använt sin makt för att få fattigare länders regeringar att gå med på de villkor de stora läkemedelsbolagen ritar upp. Målet är att fortsätta få sälja läkemedel dyrt och att stoppa konkurrenter som kan erbjuda billigare alternativ.
Även när det gäller skattesmiteri är läkemedelsbolagen världsledande, enligt Oxfam. De fyra amerikanska företag som granskas håller tillsammans över tre tusen miljarder kronor utomlands, visar rapporten. Resultatet: USA går miste om 20 miljarder kronor årligen i skatteintäkter. Andra länder förlorar också miljarder i skatteintäkter, eftersom de stora vinsterna flyttas till skatteparadis.
Fattiga dör i onödan
Slutsatsen blir att läkemedelsbolagen klämmer åt de fattiga från två håll. Först hålls priserna så höga som möjligt, sedan berövas staterna skatteintäkter som hade kunnat användas till att köpa in läkemedel, såsom HPV-vaccin. HPV är en sexuellt överförbar sjukdom som kan orsaka livmoderhalscancer, den näst vanligaste cancern för kvinnor i utvecklingsländer.
Enligt Oxfam dödar HPV-viruset omkring 300 000 människor varje år.