Lauri Finér är rådgivare i skattefrågor hos Socialdemokraterna och har tidigare jobbat på finska skatteverket, och även på organisationen Finnwatch som jobbat bland annat mot skatteflykt. Han tycker att den borgerliga regeringen i Finland inte gjort tillräckligt i frågan, trots att nya EU-regler kommer att tvinga Finland att skärpa sina regler senast nästa år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De har inte lagt ett enda lagförslag till riksdagen ännu, vi vet inte vad det gör. Så vi la fram de här idéerna för hur reglerna kan implementeras på ett sätt som effektivt kan stävja skatteplanering, säger han.
EU-direktivet antogs 2016 av ministerrådet och syftar till att skärpa reglerna mot skatteflyktsmetoder ”som direkt inverkar på den inre marknadens funktion”. De ska införlivas i alla medlemsstaters lagstiftningar och börja gälla senast 1 januari 2019.
Sverige inspirerar
En av de konkreta idéerna på den finska listan är inspirerade av hur Sverige har agerat i frågan. Det är regler för företagens avdrag för räntor, som ofta används som ett sätt att få ner skatten inom en koncern.
– Vårt förslag går faktiskt längre än EU-direktivet, och är mer effektivt när det gäller ränteavdragen, säger Lauri Finér.
Ta bort kryphål
De första tio punkterna på den 23 förslag långa listan handlar om hur multinationella företag undviker skatter. De innefattar att implementera internationella regler för försäkringsbolag, som redan finns, och att ta bort kryphål i lagstiftningen för utländska företag, bland mycket annat.
– Det är stora frågor, så alla förslag är viktiga och kompletterar varandra. Men just att få ordning på ränteavdraget är nog det viktigaste förslaget på listan, säger Lauri Finér.
Det finns också en rad områden där de finska lagarna kan skärpas och där EU-kommissionens förslag går längre än nuvarande regler, menar Lauri Finér.
– Det är viktigt att öka insynen för att kunna stoppa den skatteflykt som sker genom att pengar göms undan i skatteparadis, den vet vi inte hur stor den är idag, säger han.
Socialdemokraterna befinner sig i opposition och kan inte förvänta sig att få igenom alla förslagen, men Lauri Finér är hoppfull om att handlingsplanen kommer att påverka åtminstone en del av lagstiftningen.