I strid med lagen om vård på lika villkor byggs ett parallellt sjukvårdssystem för de rikaste och friskaste runt om i landet. Nu är det AP-fondernas tur.
Deras anställda hade visserligen sjukvårdsförsäkring redan innan, men i den aktuella upphandlingen ska även fruar, män och barn ha bättre vård än alla andra.
I upphandlingsdokumenten finns ett poängsystem för de anbudsgivande försäkringsbolagen. Det ger 15 poäng om make eller maka får teckna försäkring till samma villkor som den anställda, och ytterligare 15 om deras barn får göra det. Cancerbehandling ger hela 60 poäng. Vidare 50 poäng om alla ”moderna sjukdomar” ingår i försäkringen och 30 poäng om det bara finns två undantag från den regeln.
Vem kommer ens på ett sådant system?
Delar sjukdomshistorik
Ovanstående är bara några exempel på lagstridiga påhitt, för det är sida upp och sida ner med poäng hit och dit för det ena och det andra.
Dessutom presenterar AP-fonderna detaljerade uppgifter om ålder med mera på samtliga anställda, detta för att försäkringsbolagen ska kunna göra kostnadskalkyler och andra beräkningar. Av samma anledning delar AP-fonderna med sig (bilaga 4: Skadestatistik) av de anställdas sjukdomshistorik. I upphandlingsdokumenten finns siffror på hur många anställda som tidigare haft sjukvårdsförsäkring och hur ofta de använt denna försäkring, preciserat i tabeller över ”unika användare” och ”antal skador”.
Vidare finns uppgifter om sjukfrånvaro på varje enskilt företag. Första AP-fondens 64 anställda hade år 2020 en medelålder på 44 år och en sjukfrånvaro på en procent. Fjärde AP-fonden var både äldre och sjukare, medan Tredje och Sjunde AP-fonden låg någonstans mitt emellan vad gäller årgång och skröplighet.
Kräver specialister
I upphandlingsdokumentet kräver AP-fonderna att deras anställda ska (ordet ”ska” är satt i fetstil) ha ett nätverk av privata sjukhus, både nationellt och lokalt. Observera att detta är sjukhus som även tar emot andra klassens patienter, det vill säga alla oss andra.
AP-fonderna kräver vidare att deras anställda ska (åter i fetstil) ha ett nätverk av privata specialister omfattande specialistläkare, sjukgymnaster, kiropraktorer, naprapater, psykologer, psykiatriker och psykoterapeuter, både nationellt och lokalt.
Allvarligt talat – vad är detta?
Oerhört kostsamt
Utrymmet i den här artikeln är alldeles för begränsat för att redogöra för alla turer i det 21 sidor långa upphandlingsdokumentet och i de åtta bilagorna (Avtalsutkast, Referensuppdrag, Referensfrågor, Skadestatistik, ESPD-formulär, Sanningsförsäkran, Ålderssammansättning och Grunddata) och i all annan information (Basfakta, Avtalsinformation, Beskrivning, CPV-koder, Originalannonser, Frågor och svar) som enbart har med denna upphandling att göra.
Men en sak bör ändå vara uppenbart: bara att administrera detta parallella och privata men offentligt subventionerade sjukvårdssystem är oerhört kostsamt, då en enda upphandling kan generera så mycket pappersarbete och så mycket statistikinhämtning och så mycket personalenkäter och så mycket anbudsförfaranden.
Det mest uppenbara är emellertid något större och viktigare: AP-fondernas ovanligt friska och högavlönade anställda, och deras makar och makor, och deras barn, deltar nu i bygget av ett privilegiesystem som bryter mot lagen om vård på lika villkor och vård efter behov.
De bidrar därmed aktivt till att rasera något av det sista vi hade gemensamt i det här landet.