Nordeas Förmånskonto exempelvis beskrivs av banken själv som ”ett vanligt och tryggt sparkonto som passar dig som vill spara till en buffert eller bestämt sparmål – exempelvis en resa, nya möbler eller kontantinsats till din nya bostad” men räntesatsen är noll kronor. Inte så förmånligt.
Noll ränta
Handelsbanken har också noll i ränta på alla sina konton förutom ”Framtidskontot” där räntan är på 0,05 procent. Bindningstiden är mellan 3 månader och 5 år.
På Swedbank är det möjligt att komma upp i lite högre ränta beroende på hur länge du binder dina pengar. Väljer du att binda dina sparpengar i fem år hamnar räntan på 0,65. På SEB kan du också binda dina sparpengar och på så sätt komma upp till en ränta på 0,71.
Eftersom inflationen just nu ligger på 2 procent i Sverige innebär det i praktiken att ett sparkonto utan ränta ger minusränta och dina pengar förlorar i värde om du har dem där. Ändå har majoriteten av svenskarna sina sparpengar hos någon av storbankerna Nordea, Handelsbanken, SEB eller Swedbank.
– Rådet är förstås att undvika storbankernas usla sparkonton. Välj i stället ett konto där du faktiskt får ränta. För de finns där ute, konstaterar Magnus Gustavsson på Privata Affärer.
De flesta sparekonomerna tipsar om att välja bort storbankerna om du vill ha mer ränta på pengarna. Det finns en uppsjö av mindre nischbanker och kreditmarknadsbolag som erbjuder olika sparkonton och det är lätt att flytta sina pengar.
Att tänka på
Vad ska man då se upp med om man ska spara hos en mindre bank? Enligt konsumenternas.se är det absolut viktigast att se till att banken har tillstånd av Finansinspektionen så att deras sparkonton skyddas av den statliga insättningsgarantin. Att ha sina pengar i sådana bolag är tryggt eftersom du inte riskerar att förlora dina pengar.
Innan du börjar spara bör du också tänka på hur länge du är villig att låsa in dina pengar. På konton med högre räntesatser kan det finnas villkor som begränsar hur ofta du kan ta ut dina pengar? Det innebär att du får en avgift om du tar ut pengarna eller blir av med den ränta du tjänat in. Om du hela tiden vill ha tillgång till dina pengar och fritt kunna ta ut dem kan det vara smartare att satsa på ett sparkonto med fria uttag men då blir oftast räntan mycket lägre.
Vinner kundnöjdhet
Sett till kundnöjdheten är Länsförsäkringar den bank, av de som omfattas av insättningsgaranti, som kunderna är mest nöjd med enligt Svenskt Kvalitetsindex stora undersökning över Sveriges nöjdaste privatkunder 2019 från september i år. Länsförsäkringar erbjuder ett sparkonto där du kan komma upp till en ränta på 0,93 procent om du har minst 20 000 kronor att sätta in och om du sparar i minst fem år.
ICA på andraplats
På en andraplats kom ICA-banken. Där är den högsta räntan 0,10 procent men där är inte pengarna låsta utan du har fria uttag.
Bland storbankerna ligger Handelsbanken högst med sin femteplats medan både Nordea och Swedbank har siffror långt under snittet och rapporteras ha stora problem med att behålla kunder.
0,6 procent och fria uttag
Skandiabanken erbjuder en ränta på 0,15 procent om du binder pengarna i ett år och en ränta på 0,50 procent om du binder dina pengar i fem år. Bolåneinstituet SBAB erbjuder en sparränta på 0,6 procent, utan avgift och med fria uttag.
Bland de mindre nischbankerna som också omfattas av insättningsgaranti är räntor på kring en procent vanliga. Högst räntor finns just nu på Marginalen bank, Hoist Spar och Bigbank där räntorna är på 1,55 procent.
För den som vill chansa på en bank som inte har statlig insättningsgaranti, vilket alltså innebär att du förlorar dina sparpengar om banken går i konkurs, finns en rad banker som erbjuder höga räntor. Till exempel erbjuder Upplands Spar en ränta på 8 procent och ViaSpar erbjuder 9,38 procent. Men den som gör det ska veta att det innebär en risk.
I april 2017 varnade till exempel Avanzas dåvarande sparekonom för just Upplands Spar:
– Det är inget sparkonto, utan ett spekulationskonto med skräpobligationer och företagslån. Jag blir allt annat än övertygad, sammanfattade han.