BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om aktiemarknaden faller så faller kreditmarknaden. Om kreditmarknaden faller kommer förmodligen bostadsmarknaden falla. Allt är sammanlänkat, skriver Jared Dillian.
När kraschen kommer, vilket sker inom sex till tolv månader enligt amerikanen, så kommer det gå snabbt.
– Jag har varnat för detta under en tid, men aldrig varit beredd att sätta mitt rykte på att jag kommer få rätt. Nu är jag beredd att göra det, avslutar han sin artikel.
Ola Olsson är professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. Han specialiserar sig bland annat på ekonomisk tillväxt, och han tror att Jared Dillian kommer få problem om han nu satsar sitt rykte på en krasch inom flera olika marknader.
– Det finns i princip inga sådana exempel där det skulle ha gått helt åt skogen. Att alla tillgångsmarknader plötsligt skulle falla samtidigt tror jag inte på. I regel fungerar det så att man byter en tillgång mot en annan, till exempel köper folk guld när det är ekonomiskt oroligt, och då går guldpriset upp i stället. Men jag tror inte att Jared Dillian tror att allt kommer krascha, han vill nog bara förstärka en bild av att mycket kan hända.
En ekonomisk bubbla definieras av att människor är beredda att betala mer för en tillgång än vad tillgången är värd. I Sverige har man under flera år varnat för en bostadsbubbla och Ola Olsson ser risker på den amerikanska aktiemarknaden. Under en tid har priserna skjutit i höjden på amerikanska värdepapper. Där varnar Ola Olsson för en bubbla.
– USA:s aktiemarknad har stigit oväntat mycket på kort tid, men där brukar det ske justeringar med jämna mellanrum. Jag tycker att det är lite svårt att förstå varför det har gått så bra och det finns risker med den politiska ledningen som finns. Man kan tänka sig att om Trump sätter några av sina galna idéer i rullning, som ett krig mot Nordkorea, så kan det bli en sänkning, säger han.
Vad skulle hända om Jared Dillian har rätt och det blir en stor krasch?
– Det är så osannolikt att det är svårt att säga. Jag tror det finns stor risk för bubblor på vissa marknader, till exempel på den amerikanska aktiemarknaden och den svenska bostadsmarknaden. Att kalla detta ”everything bubble” är dock väldigt missvisande och antyder någon slags systemkollaps, vilket jag inte tror vi är på väg mot. Till exempel ligger ju oljepriset fortfarande väldigt lågt, och Sydeuropa håller på att återhämta sig från väldigt låga nivåer. Det är med andra ord en blandad bild, ungefär som vanligt.
Vad anser du är det största ekonomiska problemet om du ser på det i ett internationellt perspektiv?
– Det mest oroväckande är de ökande antihandels-tendenserna. Nationalismen leder till mer handelshinder och minskad handel. Det är ett ganska stort hot för världsekonomin. Se på Turkiet till exempel, de har gått bra väldigt många år, men just nu håller de på att isolera sig själva. Dessutom hänger ökad nationalism ihop med ökade internationella motsättningar. Det är geopolitiska hot som får ekonomiska konsekvenser.