De har kommit över data som visar vad de allra rikaste amerikanerna har betalat i skatt de senaste 15 åren. Sedan har de tagit siffrorna på vad miljardärerna betalat i statlig inkomstskatt och jämfört det med hur mycket deras förmögenhet ökat under de åren, för att se hur stor del av sin inkomst de betalar i ”egentlig skatt”.
De senaste åren har ett medianhushåll i USA tjänat drygt 70 000 dollar om året och betalat 14 procent i statliga skatter. Den högsta skattenivån i USA är på 37 procent och är för de som tjänar mer än 628 300 dollar. De 25 rikaste personerna i landet hade tillsammans ökat sina förmögenheter med 401 miljarder dollar mellan 2014 och 2018. Men de har bara betalat 3,4 procent av det i skatt, visar ProPublicas uträkning.
Betalade bara 0,1 procent
I ProPublicas granskning så lyfts fyra av USA:s rikaste män upp som exempel för att illustrera hur lite skatt de rikaste betalar: Jeff Bezos, Elon Musk, Michael Bloomberg och Warren Buffett. Amazons grundare och vd Jeff Bezos rapporterade mellan 2014 och 2018 in en inkomst på 4,22 miljarder dollar och betalade 973 miljoner dollar i skatt. Men enligt ProPublicas uppgifter så ökade hans förmögenhet de åren med 99 miljarder, vilket innebär att han enbart betalade 0,98 procent i skatt.
Liknande tendenser finns hos de tre andra dollarmiljardärerna som lyfts upp. Bloomberg betalade 1,3 procent i ”egentlig skatt” och Musk 3,27 procent. Men värst av alla de 25 rikaste är Warren Buffett, som betalade 0,1 procent i skatt under den perioden. Buffett har tidigare argumenterat för att de rikaste bör betala mer skatt.
– De förmögna har definitivt för låg skatt i relation till allmänheten, sa han till CNBC 2019.
Lån istället för lön
Om en rik vd tar ut en hög lön så dras 37 procent i skatt. På försäljning av aktier blir det 20 procent i skatt för ökningen av kapital. Men om vd:n tar ett lån så blir det en ensiffrig ränta och ingen skatt. Eftersom lånet ska betalas tillbaka så räknar inte den amerikanska skattemyndigheten det som inkomst.
Majoriteten av de granskade miljardärernas lån finns inte med i ProPublicas dokument. Men förra året så rapporterades det att Elon Musk, Teslas vd, hade pantsatt aktier till ett värde av 57 miljarder dollar som säkerhet för privata lån, skriver ProPublica. Enligt granskningen betalade Elon Musk cirka 65 000 dollar i inkomstskatt 2015 och 2017, för att sedan inte betala någon inkomstskatt 2018.
Och när det kommer till bolagsskatt – något som skulle kunna påverka miljardärerna – har det blivit allt vanligare att gigantiska företag som Google, Apple, Facebook och Microsoft flyttar sina vinster utomlands. På så sätt är det inte ovanligt att de stora amerikanska bolagen betalar väldigt lite bolagsskatt i USA, om någon alls. Den statliga inkomsten från bolagsskatt i USA har sjunkit kraftigt ända sedan slutet av andra världskriget, enligt Tax Policy Center.