KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
Det säger Mats Wingborg, utredare och författare till rapporten ”Facket och den nordiska modellens framtid – organisering och rekrytering”.
I rapporten identifierar han, utifrån en större enkätundersökning, de viktigaste orsakerna till att människor är med i facket, och går också igenom vilka strategier som varit framgångsrika för att rekrytera och behålla medlemmar. Mats Wingborg menar att fackföreningsrörelsen i Norden har skäl att höja sitt krismedvetande.
– Vi har haft ett väldigt ras i omvärlden, och trots att vi har en väldigt hög organisationsgrad i Norden så har det också skett en minskning här. Under 1990-talet var organisationsgraden som högst och sedan har den minskat i alla länder utom på Island, som har den högsta organisationsgraden i världen, säger Mats Wingborg.
LO-gruppen tappar mest
Tappet har varit större inom arbetarrörelsen än hos tjänstemannafacken, och det är allvarligt för fackens påverkan på jämlikheten i hela samhället, menar Mats Wingborg.
Den främsta förklaringen till att tjänstemannafacken behållit fler medlemmar medan LO-facken rasat under den senaste tioårsperioden (sedan de stora förändringarna som gjordes av regeringen Reinfeldt 2006), tros vara att de satsat på inkomstförsäkringar inom ramen för det fackliga medlemsskapet.
– Det är framförallt LO-grupper på den privata sidan som har rasat mycket, konstaterar Mats Wingborg.
I rapporten identifieras de faktorer som påverkar varför folk är med i facket. De strukturella förklaringarna är viktiga, Mats Wingborg ger exempel:
– Vi har idag fler mindre arbetsplatsen och vi vet att det är lättare att organisera folk på större arbetsplatser. Det kan också handla om attityder i samhället och globaliseringen, säger han.
Reformer spelar roll
Politiska förändringar har inverkat kraftigt, och det rör frågor om allt från anställningstrygghet till om fackavgiften är avdragsgill.
En rad politiska reformer har spelat roll – och kan spela roll framöver:
– Vi vet att om anställningstryggheten är sämre så blir arbetstagare mindre benägna att organisera sig fackligt. En otroligt viktig sak är också kopplingen mellan a-kassan och facken, säger Mats Wingborg.
Strukturer och politiska förutsättningar kan facken möjligtvis påverka indirekt, men det är i den egna verksamheten som Mats Wingborg ser de stora möjligheterna.
– Olika branscher verkar under väldigt olika förutsättningar, de måste jobba på olika sätt med organisering. Men generellt så är arbetsplatsnärvaro väldigt viktigt, och att värva medlemmar på ett professionellt sätt, så att man efteråt kan mäta resultaten.
En del fackförbund har i panik satt igång värvningskampanjer utan en genomtänkt idé menar Mats Wingborg. Att ge värvningen resurser men också en högre status i det fackliga arbetet är avgörande.
– Det måste bli tydligt för ledningen inom de fackliga organisationerna att det här är ett väldigt viktigt arbete, säger Mats Wingborg.
Kan det faktum att många LO-medlemmar idag röstar på Sverigedemokraterna påverka viljan att organisera sig fackligt?
– Det är klart att det kan finnas arbetstagare som resonerar på det sättet. Men tittar man historiskt på vad som har skett i Sverige så har kopplingen till det socialdemorkatiska partiet försvagats, så det argumentet borde ha blivit svagare.