Läs också: Låst sparande öppnas för 1,5 miljoner svenskar
Dagens ETC har tidigare berättat att uppskattningsvis 1,5 miljoner svenskar kan plocka ut sammanlagt 45 miljarder kronor från de privata sparkonton som fram tills nu varit låsta.
Men flera som har försökt få ut sina pengar har stött på problem. Läsaren Elisabeth Lindqvist skriver på Dagens ETC:s Facebooksida att Folksam vägrat låta henne ta ut sina pengar.
– De säger att jag inte får, skriver hon.
En annan som fick problem är Dagens ETC:s webbredaktör Kent Vilhelmsson. När han ringde PP Pension där han har sitt privata pensionssparande fick han beskedet att han varken kan flytta eller ta ut pengarna.
– De sa att det krävdes ett stämmobeslut för att jag ska kunna flytta pengarna. Det känns konstigt eftersom reglerna gick igenom vid årsskiftet, säger han.
”Finns olika trick”
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är inte särskilt förvånad över sparinstitutens reaktioner. Han säger att problemet antagligen är att bolagen inte hunnit uppdatera sig på de nya reglerna. Knepet för att få rätt är att stå på sig.
– Det finns olika trick. Det ena är att säga till på skarpen. Reglerna har ju ändrats och man får vara lite ödmjuk inför att den man pratar med kanske inte vet det, säger Claes Hemberg.
– Det andra är att säga att alla andra banker medger uttag, och om ni inte gör det så flyttar jag mina pengar till en annan bank och tar ut dem därifrån, säger han.
Om det gäller pengar som du satt in för en längre tid sedan kan det finnas regler som hindrar dig från att flytta slantarna, men alla pengar som satts in efter 2006 har spararen enligt lag rätt att flytta precis hur den vill.
En annan läsare, Björn Wallentinus, undrar varför det inte går att ta ut större summor än just 44 300 kronor, ett prisbasbelopp.
– Mina pengar sitter fast, skriver han.
Undantaget gäller just summor under ett prisbasbelopp. Men för den som är beredd att gå lite back för att få ut pengarna finns det råd även för denna situation.
– Om du har mer än 44 300 kronor sitter pengarna fast. Om du inte köper en obligationsfond som du tror kommer att falla. Det är tråkigt att ge ett negativt råd, men om du verkligen vill kunna ta ut pengarna så är det ett sätt att agera, säger Claes Hemberg.