– Väldigt många kort ligger kring ett valutaväxlingspåslag på 1,5-2 procent. Det är några mindre aktörer som har noll i påslag, som till exempel Santander och Forex. Men det finns inget kort som inte har några avgifter någonstans, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Kontrollera villkor noga
Hon rekommenderar semestrande svenskar att noga kontrollera kortets villkor innan resan. För de personer som funderar på att skaffa ett helt nytt lönar det sig alltid att göra en ordentlig jämförelse på nätet.
– Om man ska åka utomlands och redan har ett kort ska man titta på vad är det för avgifter. Då kan man ju styra användningen. Ska man skaffa ett nytt kort inför resan kan man välja ett som passar för resor, säger Eva Lindström.
Den som har ett kort med uttagsavgift kan exempelvis minimera den kostnaden genom att betala med kortet direkt i så stor utsträckning som möjligt. Detta kan också löna sig för avgiftsfria kort eftersom en del utländska banker tar egna avgifter för uttag. Det är exempelvis standard i USA. Att ha tillräckligt med kontanter tillgängligt är dock klokt och det är oftast billigare att ta ut på plats på resmålet än att växla hemma.
– På resor är det fortfarande en blandning mellan kort och kontanter som fungerar bäst. Det blir oftast billigast om du handlar med kortet eller tar ut i lokal valuta men jag kan tillägga att det varierar beroende på vilket land det gäller. Du kan få betala avgift i en lokal automat, säger Eva Lindström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Två kort bäst
Hon rekommenderar också alla att ha med sig två kort på resan. Om det ena blir stulet eller uppätet av en automat är inte semestern förstörd för det. Men vart går då de extra småavgifterna som bankerna och kreditinstituten tar för exempelvis automat uttag? Själva hävdar de att det handlar om administrativa kostnader men det är svårt att veta exakt.
– Man får anta att det går till administrationen av korten men det är inte säkert att det finns någon direkt koppling. När det handlar om krediter finns bestämmelser om att avgiften ska vara rimlig och kopplas till kostnaden för hanteringen. Men det finns inte när det gäller bankkort där beloppen dras direkt från kontot. Det är tillåtet att ta ut avgifter, säger Eva Lindström.
Coop MedMera Betala Före
Typ: Kreditkort, Mastercard
Uttagsavgift: 0 procent i hela världen
Växlingspåslag: 0 procent
Årsavgift: 249 kr, gratis första året
Försäkringar: Reseförsäkring
Övrigt: Går ej att koppla till exempelvis vanligt lönekonto. Medlemskap i Coop krävs.
Ica-banken Bankkort plus/extra plus
Typ: Betalkort/Kreditkort,Mastercard
Uttagsavgift: 0 procent i hela världen
Växlingspåslag: 1,25 procent
Årsavgift: 288–324 kronor
Försäkringar: Reseförsäkring, avbeställningsskydd
Ålandsbanken Visa debet standard
Typ: Betalkort, Visa
Uttagsavgift: 0 kr i EU, 15 kri övriga länder
Växlingspåslag: 1 procent i Europa, 2 procent övriga länder
Årsavgift: 250 kr
Försäkringar: Reseförsäkring
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Swedbank BankkortMaestro
Typ: Betalkort
Uttagsavgift: 0 kr i EU, 25 kr övriga länder
Växlingspåslag: 1,5 procent
Årsavgift: 195 kr
Försäkringar: Reseförsäkring
Norwegian-kortet
Typ: Kreditkort, Visa
Uttagsavgift: 0 procent i helavärlden
Växlingspåslag: 1,75 procent
Årsavgift: Nej
Försäkringar: Reseförsäkring, avbeställningsskydd.