– Du är mister Obermaier. Det är du som orsakat alla dessa problem för mitt land. Låt oss tala, säger president Juan Carlos.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Under det intensiva samtalet tar presidenten för första gången avstånd från sin tidigare rådgivare Ramón Fonseca, delägare i Mossack Fonseca. Den Panamabaserade advokatfirman hjälpte världens största skurkar att gömma sina förmögenheter undan sanktioner, skattemyndigheter och åklagare.
– Fonseca är fortfarande min vän, men rättvisa måste skipas, säger president Juan Carlos.
Syftet med statschefens resa är att rädda landets minst sagt skamfilade rykte efter Panamaläckan. Allt är minutiöst regisserat av pr-konsulten Mike Holtzman som tidigare sålt sina tjänster till kinesiska kommunistpartiet och Syriens diktator Bashar al-Assad.
Paranoian växte
En vecka senare, under ett besök i Stockholm, berättar journalisten Frederik Obermaier om det märkliga mötet med presidenten. Det var han och kollegan Bastian Obermayer på den Münchenbaserade tidningen Süddeutsche Zeitung som först mottog de tolv miljoner dokumenten. I boken Panamadokumenten, som nyligen kom ut på svenska, berättar de om året de levde nedgrävda i den enorma högen dokument som läckt ut från Mossack Fonsecas servrar. Dokumenten gav en inblick i en värld befolkad av superrika affärsmän, giriga oligarker, internationella vapenhandlare och blodtörstiga diktatorer. De satt instängda i ett rum som inte städades på ett år. Sakta men säkert började paranoian växa.
– Det fanns stunder då jag undrade vad vi höll på med. Som när jag målade glitternagellack på datorns skruvar på undersidan för att kunna upptäcka om någon skruvat upp höljet, berättar Frederik Obermaier.
Smugglades till USA
För att kunna analysera den enorma mängden dokument tog de hjälp av ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Filerna smugglades i gömda krypterade hårddiskar till organisationens huvudkontor i USA. Veckorna innan publicering sov Frederik Obermaier nästan ingenting, berättar han.
– Skurkarna i dokumenten dök upp och hotade mig i mina drömmar. Jag såg till att min flickvän och vårt tvååriga barn var på hemlig ort när vi publicerade. Men jag är väldigt priviligerad som inte är tvungen att frukta för mitt liv, det gjorde många av mina kollegor.
Flera har åtalats
Den 3 april briserade nyheten om Panama-dokumenten i över 80 länder. 300 journalister var involverade i samarbetet, och insatserna var höga. De ryska journalisterna i samarbetet började höra rykten om att de svävade i livsfara. Efter flera fall av mördade kollegor tog de hoten på största allvar och gick i exil ett par månader. De har nu återvänt till Ryssland. Men fortfarande, ett halvår efter första publiceringen, har tidningen i Panama livvakter inne på redaktionen och journalisterna bär skottsäkra västar.
På grund av läckan har statschefer och politiker avgått, flera har åtalats. Men de högst ansvariga, advokatfirmans två ägare Jürgen Mossack and Ramón Fonseca, är fortfarande på fri fot. Frågan är om de någonsin kommer se insidan av en fängelsecell.
– Vad vi kan se i dokumenten skulle de verkligen förtjäna det. Men så länge de håller sig i Panama är de säkra. Än så länge. Men om de reser till USA eller Tyskland riskerar de att gripas.
Inte hört från källan
Flera europeiska myndigheter har velat ta del av dokumenten för att utreda brott och skattefusk. Men Süddeutsche Zeitungs chefredaktör säger bestämt nej.
– Först och främst handlar det om vår tidnings policy, myndigheterna har egna medel att få tag på information. Vi kan inte heller vara 100 procent säker på att det inte finns detaljer i dokumenten som kan spåras tillbaka till källan, John Doe.
Frederik Obermaier säger sig fortfarande inte känna till källan Johan Does identitet.
– Vi hade en kontakt efter publiceringen men efter det har vi inte hört något. Vi har en nödkonstruktion så om hen försvinner få vi reda på att något har hänt men inte vad. Ett slags dödmansgrepp.
"Hot mot demokratin"
Förutom ryska oligarker och vapenhandlare var Mossack Fonsecas största kunder de riktigt förmögna. Dokumenten visar hur de superrika lever en parallell värld, högt ovanför oss andra, bortom lagar och regler. Som miljardären Leona Helmsley en gång uttryckte det: "Skatter är för vanligt folk." De förmögna använder brevlådeföretagen för att gömma undan tillgångar för skattemyndigheter eller polisen men även för sina egna familjer.
– Det är ett stort hot mot demokratin om den övre procenten i samhället inte anser sig behöva följa lagarna som stiftats på ett demokratiskt sätt. Det gör det lättare för populister att växa.
Enligt den franske ekonomiforskaren Gabriel Zucmans försiktiga uppskattningar göms 8 procent av världens rikedomar undan i skatteparadis, ungefär 60 000 miljarder kronor. Zucman bedömer att tre fjärdedelar av den summan inte är skattade. Det innebär att vi alla är offer för den organiserade skatteflykten.
– Ni drabbas när svenska staten inte får in skatteintäkter. Men även kriget i Syrien har förvärrats på grund av Mossack Fonseca. Al-Assads kusin, och andra personer nära regimen, dyker upp i Panamadokumenten. Brevlådeföretagen har underlättat flödet av pengar till regimen.
Branschen växer
Skattebrotten slår också mot världens fattigaste länder. Enligt en studie från organisationen Tax justice network förlorar de afrikanska länderna dubbelt så mycket på skatteflykt som kontinenten får tillbaka i form av bistånd.
– När den afrikanska kontinenten plundras dör människor av svält på grund av pengarna som försvinner.
Frederik Obermaier hoppas att Panamadokumenten kan få politiker att inse vilken skada skatteparadisen orsakar. Och kanske är en förändring på gång. Efter läckan har EU börjat diskutera sanktioner mot skatteparadis.
– Men det går långsamt. Enligt mina källor har Mossack Fonsecas konkurrenter sagt att de gynnades när Panamadokumenten publicerades. Kunderna har inte lärt sig någonting, de har bara bytt bolag. Och branschen fortsätter växa.