Snedbelastning, nedfallna fotvalv, smärtor i hålfoten, hälsporre. För att inte tala om halkolyckor och risken för att vassa instrument som skalpeller, saxar och kanyler av misstag faller ned på och skadar fötterna.
Listan kan göras lång över riskerna för den som jobbar inom vård och omsorg och inte har rätts sorts skor för arbetet. Trots detta – och trots att frågan poppar upp med jämna mellanrum – ingår inte gratis skyddsskor som en förmån för dem som arbetar i sektorn. Detta vill Socialdemokraterna ändra på.
– Det är bland annat en jämställdhetsfråga. Inom mansdominerade yrken – till exempel gata, park, VA och teknisk service – är det vanligt med fria arbetsskor, men inte inom kvinnodominerade yrken som vård och omsorg.
Motion lyfts fram igen
Det säger Johan Andersson, riksdagsledamot för S och en av sex S-politiker, alla medlemmar i fackförbundet Kommunal, som i september motionerade om att riksdagen bör överväga att införa kostnadsfria arbetsskor för vårdpersonal. Att samma uppmaning också dök upp häromdagen – tre och en halv månad efter att motionen lämnades in – i form av en debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren ska dock inte tolkas som att frågan stött på motstånd av övriga riksdagspartier och behöver draghjälp av opinionen.
– Det har varit en rörig höst inom politiken och inte mycket fokus på de motioner som lagts, så då sa vi som skrev den att vi lyfter den igen under våren. Frågan ska också behandlas av socialutskottet någon gång i vår, oklart när, men det blir i alla fall före sommaruppehållet.
Kan bli lockbete
Tvärtom tror han att frågan är relativt okontroversiell. Men att riksdagen ändå i första hand kommer att vilja att bolla över den till huvudmännen i stället för att gå lagstiftningsvägen.
– Först av allt vill vi föra upp frågan på dagordningen. Vi gör ju i vanliga fall, eller gjorde i alla fall före pandemin, många arbetsplatsbesök och man märker tydligt att frågan är viktig, att anställda inte har tillräckligt bra skor och att vissa investerar själva i sådana, säger Johan Andersson och påpekar att gratis skyddsskor också kan bli ett sätt att locka personer till vård- och omsorgsyrken.
Som stöd för förhoppningen nämner han Socialdemokraternas numera i princip helt uppfyllda vallöfte om kostnadsfria arbetskläder inom äldreomsorgen – i februari 2021 konstaterade Socialstyrelsen i en uppföljning att ”nästan alla kommuner/stadsdelar samt alla privata utförare tillhandahåller arbetskläder för personalen i samtliga särskilda boenden för äldre samt inom hemtjänsten”.
– Finansieringen av dessa är fortfarande en lokal fråga, så sådana finns ännu inte överallt, men det har hur som helst varit tydligt att det blivit lättare att rekrytera medarbetare för arbetsgivare som erbjuder gratis arbetskläder.
Även om frågan i sig torde vara okontroversiell säger Johan Andersson att ännu ett mål med motionen är att en utredning tillsätts.
– Man måste titta på helheten, vad är möjligt att skattemässigt erbjuda som förmån och vem som ska finansiera det. När det gäller skyddskläder löser man det till exempel genom att skjuta till statsbidrag.