– Skatteflykten utnyttjar gränser när vi inte jobbar ihop och därför är EU viktigt, sa finansminister Magdalena Andersson.
Men när det väl gäller har regeringen röstat ned förslag från EU som skulle försvåra skatteflykt. Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam som undersökt partiernas agerande i globala skattefrågor.
– Vi vill att svenskar ska känna till att regeringen har väldigt skarp retorik i den här frågan men i det faktiska agerandet motverkar de förslag som är viktiga för att kunna arbeta mot skatteflykten, säger Heidi Lampinen, som är en av rapportförfattarna.
Genom stora mediala läckor som Panamapappren och Paradisläckan har uppgifter om företagens tvivelaktiga skatteupplägg nått befolkningen. Men det skulle kunna vara lättare att granska bolagen.
Ett viktigt verktyg som skulle leda till ökad transparens är förslaget om en så kallad offentlig land-för-land-rapportering där multinationella företag skulle tvingas redovisa hur stora vinster de gör och hur mycket skatt de betalar i olika länder.
Sverige röstade nej
Förslaget om den typen av rapportering togs upp i EU i november 2019 när Finland hade ordförandeskapet. Sverige röstade mot förslaget och sällade sig därmed till länder som Luxemburg, Malta, Cypern och Irland.
– Sverige gör gemensam sak med länder som kan anses vara skatteparadis. Det är en logik som man inte förväntar sig av Sverige som många tror driver en progressiv skattepolitik internationellt, säger Heidi Lampinen.
Anledningen som den svenska regeringen gav till att rösta nej var att förslaget kunde betraktas som en skattefråga och då gäller förfarandet att alla länder i enhällighet måste gå med på det.
– Men det finns en majoritet för att det här inte är en skattefråga utan en redovisningsfråga. Bland annat Finland har lyft det, säger Heidi Lampinen.
En som ihärdigt drivit frågan om skatteflykt och som nämns i Oxfams rapport är Vänsterpartiets skattepolitiska talesperson Tony Haddou. Han har flera gånger lyft frågan om offentlig land-för-land rapportering.
– De har under ett helt år duckat den här frågan. De vägrar svara på frågan i debatter, säger Tony Haddou om Socialdemokraternas agerande.
Tony Haddou valde att ta upp frågan i skatteutskottet i år och ville att regeringen skulle komma med ett förslag till riksdagen om hur land-för-land rapportering ska kunna införas inom EU.
Men även den här gången valde de socialdemokratiska representanterna att rösta emot förslaget tillsammans med samtliga partier förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Socialdemokraterna sitter helt tysta och vill inte yttra sig överhuvudtaget. De som vinner på det här är näringslivets organisationer som gör allt för att man inte ska komma med nya regler kring skatteflykten, säger Tony Haddou.
Digitala skatter
Även när det gäller digitala skatter har Sverige varit en stark motståndare till hårdare skatteregler. EU har velat ge medlemsländerna möjlighet att kunna beskatta de digitala jättebolagen lika mycket som traditionella bolag men Sverige har vid flera tillfällen röstat nej.
I Oxfams rapport framgår det att Spotifys grundare Daniel Ek skickade ett brev till Stefan Löfven där han bad om att Sverige skulle rösta nej till ett EU-förslag om att beskatta digitala företags omsättning. Efter ett EU-toppmöte kommenterade Stefan Löfven att regeringen övervägde att stödja förslaget men några månader senare meddelade Magdalena Anderson att ”Sverige säger blankt nej”.
– Vi vill veta vilka regeringen lyssnar på egentligen, säger Heidi Lampinen.
Hon menar att regeringen samtidigt ger stora stödpaket till Facebook och Amazon för att regeringen anser att det gynnar svensk innovation och näringslivsutveckling. Trots att granskningar visar att techjättarna aktivt flyttar sina vinster och skatter och att det är svårt att se hur många arbetstillfällen de faktiskt ger.
Tony Haddou tror att Socialdemokraterna fortsätter att prata om att stoppa skattefifflet utåt för att blidka sina väljare.
– Man får söka med ljus och lykta för att hitta större hycklare än Socialdemokraterna när det kommer till den här frågan. De säger en sak men agerar helt annorlunda, säger han.
Dagens ETC har försökt få en kommentar från finansminister Magdalena Andersson men inte fått möjlighet att prata med henne. Vi har fått en skriftligt kommentar från finansdepartementet:
”Att stoppa skatteflykt är oerhört viktigt och regeringen har drivit på för flera förändringar. Oxfam bortser tyvärr från alla steg regeringen tagit för att effektivt täppa till möjligheter till skatteflykt. Flera åtgärder har införts, bland annat ränteavdragsbegränsningsregler för att hindra skatteplanering med hjälp av lån, regler som motverkar möjligheten att skatteplanera genom att använda olikheter i olika länders lagar och ett system med automatiskt informationsutbyte om finansiella konton.
Det förslag om offentlig land-för-land-rapportering Oxfam driver riskerar få motsatt effekt och frågan om beskattningen av den digitala ekonomin handlar mer om att marknadsländer vill ha en ännu större del av kakan än vad det handlar om skatteflykt. Mycket arbete kvarstår och regeringen kommer fortsätta jobba för att stoppa skatteflykt.”