”S måste inse att det går att vinna med vänsterpolitik”
Bild: Duygu Getiren
Dagens ETC
Utgångsläget är bättre än på länge – om bara Socialdemokraterna vågar satsa på en ekonomisk politik åt vänster. Det tror i alla fall Daniel Suhonen, Enna Gerin och Kalle Sundin.
Dagens ETC träffar Katalys kärna för ett samtal om deras nya valstrategi och S väg framåt.
Antalet miljardärer har fördubblats på bara några år. Sverige associeras med låga skatter istället för med jämlikhet. Klyftorna mellan fattiga och rika ökar, mer än i något annat OECD-land. Samtidigt fylls de omtalade ladorna till bristningsgränsen. Den svenska statsskulden är nere på runt 35 procent av BNP – långt under EU:s rekommenderade skuldtak på 60 procent. Men det behöver inte se ut så här. En rödgrön regering skulle kunna göra Sverige till ett mer jämlikt land. En ekonomisk politik där statliga lån möjliggör investeringar kan leda till ett uppsving för hela välfärden. Det menar i alla fall Daniel Suhonen, Enna Gerin och Kalle Sundin på det fackliga idéinstitutet Katalys. I sin nya valstrategi pekar de ut det håll som de menar att S måste styra åt.
– När vi startade Katalys för nästan tio år sedan hade Socialdemokraterna fel position i de här frågorna. Det har de inte längre, men nu gäller det att få en bred majoritet i riksdagen så att de faktiskt kan genomföra sina reformer, säger Daniel Suhonen.
För att nå dit menar Katalys att Socialdemokraterna måste våga föra en röd politik. De måste hänga på det paradigmskifte som Katalys själva menar är tydligt. Inte minst handlar det om att styra den ekonomiska politiken vänsterut.
– Både pandemin och klimatkrisen har gjort att den ekonomiska politiken börjat svänga mer mot en expansiv finanspolitik, dörrarna har öppnats för en mer aktiv stat som ser till att det finns ekonomiska muskler för att bygga upp och förstärka välfärdssamhället. Även kriget har visat på behovet av det. Det finns verkligen en chans för socialdemokratin nu att rida på den här tidens våg, och göra det till ett jämlikhetsprojekt, säger Enna Gerin.
1 000 extra miljarder på tio år
Katalys tycker att regeringen ska överge överskottsmålet som har styrt politiken sedan den ekonomiska krisen på 90-talet. Magdalena Andersson har talat om att införa ett så kallat balansmål – men det räcker inte, enligt Enna Gerin.
– Så länge vi har tillväxt kommer statsskulden gå ner mot noll, även med ett balansmål. Det är galet. Vi på Katalys är inte längre radikala när vi säger att vi måste överge det här, till och med högerekonomer håller med oss. Skulle vi höja statsskulden och sedan stabilisera den på mellan 50 till 60 procent av BNP, skulle det ge ett enormt utrymme de kommande åren till investeringar, säger Enna Gerin.
Enligt Katalys skulle statskassan kunna fyllas på med runt 1 000 miljarder på tio år.
– Det handlar i någon mån om att Sverige ska utnyttja hela kraften i ekonomin. Vi har stora investeringar vi behöver göra, framför allt i klimatomställningen. Det handlar om produktiva investeringar. Så länge ekonomin kan omsätta satsningarna så är det egentligen bara dumsnålt att inte göra dem, säger Kalle Sundin.
Många drar nog slutsatsen att det är bra att spara. Högern har också varit bra på att föra fram att allt annat är oansvarigt. Finns det ett pedagogiskt problem här?
– Ja, men Magdalena Andersson har ett otroligt förtroende efter åtta år som finansminister. Hon är kompetent och erfaren, och helt rätt person att förklara och opinionsbilda här. Talar hon bara om varför det är rätt och riktigt att låneinvestera tror jag inte att folk skulle ha svårt att förstå, säger Enna Gerin.
Äga mer lönsamt än att arbeta
För att göra Sverige mer rättvist, och för att få in pengar till staten, måste S också ta itu med kapitalskatterna, enligt Katalys. De senaste 20 åren har skatter som förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt slopats, medan jobbskatteavdrag och rut- och rotavdrag har införts. Det, ihop med låga kapitalskatter, är ett skifte som knappast lett till ökad jämlikhet, säger Kalle Sundin.
– De stora växande klyftorna beror mycket på att det är så mycket mer förmånligt att äga än att arbeta. En ambition vi har haft är att visa att det går att göra kapitalbeskattning populärt, om man riktar det mot de personer som har störst tillgångar.
I arbetet med sitt valmanifest har Katalys också gjort en opinionsundersökning. Resultatet visar att det finns ett stort stöd för att återinföra fastighetsskatten, liksom för att införa ett tak på ISK-konton.
– Socialdemokraterna borde säga ”vi har de snabbast växande klyftorna i världen, antalet miljardärer har fördubblats”. Här finns en moralisk potential. Det är inte orimligt att de allra rikaste betalar. Och det tycker inte folket heller. Jag tror inte att S kan förlora om de går ut med att det här är vad de vill, och gör det med självförtroende, säger Daniel Suhonen.
Hur kommer det sig att S inte driver på här?
– De har varit rädda. Men vågar man bara driva rätt opinionsbildning så finns ett brett stöd i väljarkåren, säger Kalle Sundin.
I undersökningen ställde Katalys också frågan om det bör införas ett garantipensionstillägg, enligt den modell som V förhandlat fram med S. Även för det är stödet stort, inte minst bland LO-medlemmar.
– Över 90 procent av dem är för det här, hälften är till och med beredda att byta parti för pensionsfrågan. Det är bra att Vänsterpartiet har gått före här och sett till att göra pensioner till en valfråga, säger Enna Gerin.
Det visade sig också att en majoritet är för att låneinvestera till klimatomställningen. Katalys-trion ser det som ytterligare ett tecken på att väljarna är redo för en expansiv finanspolitik.
– Det är som att ett lock har slagits av, och förhoppningsvis inser Socialdemokraterna det också – det går att vinna med vänsterpolitik, säger Daniel Suhonen.