Efter ett årtionde av motstånd gick Ryanairs ledning dock med på att kabinpersonal och piloter skulle få organisera sig fackligt i december 2017. Men ingenting har hänt. Enligt fackförbundet Svensk pilotförening har inga kollektivavtal ännu tecknats för piloter någonstans i Europa. Istället har Ryanair hotat irländska piloter med uppsägningar efter att de nyttjat sin lagliga rätt att strejka.
– Vi har inte kunnat se någon tendens till att Ryanair skulle acceptera att låta sina piloter företrädas av fackföreningar, någonstans i Europa. Alla förslag från Ryanair som har kommit till SPF har inneburit inskränkningar i rätten att organisera sig och låta sig representeras av ett fackförbund, något som är helt oacceptabelt för ett fackförbund, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF.
SPF menar att de under flera månader har försökt inleda förhandlingar om kollektivavtal med Ryanair utan framgång. Enligt fackföreningen vill arbetsgivaren bestämma vilka företrädare för föreningen som deltar på mötet, något som SPF inte kan acceptera. Strejkvarslet, som skickats i början av veckan, innebär att Svensk pilotförenings medlemmar som är anställda av Ryanair lägger ner arbetet helt den 10 augusti.
”Ser ingen annan utväg”
– Vi beklagar att detta kommer att drabba resenärer. Det är olyckligt att en tredje part hamnar i kläm men vi ser ingen annan utväg än att våra medlemmar använder sin lagliga rätt till strejk, fortsätter Martin Lindgren.
Från fackförbund runt om i Europa kommer nu kritik om att lågprisflygets själva affärsmodell bygger på låga löner, långa arbetsdagar och osäkra anställningar. Ett krav från flera europeiska fackföreningar är att Ryanair ska skriva kollektivavtal och följa de regler som gäller i respektive land, inte uteslutande gå efter Irlands regler eftersom de är betydligt sämre på en rad punkter.
När de irländska Ryanair-anställda, organiserade genom fackförbundet FORSA, slutade arbeta förra veckan tvingades bolaget att ställa in över 500 flygningar och omboka över 100 000 passagerare. Ryanairs marknadschef, Kenny Jacobs, tycker inte om att strejken stör företagets aktiekurs.
– Strejkmeddelandet från FORSA är oansvarigt, obefogat och stör både kunder, Ryanairs verksamhet och vår aktiekurs. Under de senaste två veckorna när Ryanair har bjudit in FORSA till möten, har FORSA avvisat dessa inbjudningar och i stället varslat om en fjärde strejk imorgon och nu en femte strejk nästa fredag den tionde augusti, säger han i ett pressmeddelande.
I syfte att jämna ut styrkeförhållandet mellan de som äger företagen och de som arbetar i dem finns den lagliga rätten att lägga ned arbetet när för-handlingar om arbetsvillkor hamnat i dödläge. Strejk är det sista och kanske det starkaste vapnet i händerna på arbetare som vill få igenom sina krav. Runt om i världen pågår strejker nu under sommaren.
ETC tittar närmare på några av dem.
USA
Starten på en rörelse i Detroit
1700 lokalvårdare i Detroit avslutade i måndags en strejk, efter att ha fått igenom sina villkor om att höja vissa löner från dryga nio dollar i timmen till 15. Det var den första segern i rörelsen som kallas ”One Detroit”, där arbetare från olika yrkesgrupper har gått samman för att gemensamt stärka sina positioner, i en tid då Detroit återuppbyggs.
– Det nya kontraktet innebär en bättre framtid för mig själv, mina barn och mitt samhälle, säger Jasmine Hall som är lokalvårdare på Detroit Metropolitan Airport i ett uttalande.
– Men vår kamp för ”One Detroit” är inte över. Vi kommer inte sluta förrän säkerhetsarbetare, flygarbetare, arenapersonal, restaurangarbetare och andra kan försörja sina familjer med en lön på 15 dollar och bra fackliga villkor
Enligt fackförbundet SEIU Local 1 är medianinkomsten i dag så låg att många vaktmästare, lokalvårdare och portvakter är beroende av statligt ekonomiskt stöd för att kunna försörja sig själva och sina familjer.
Storbritannien
Strejk mot att minska tågpersonalen
I Storbritannien har fackförbundet RMT, som representerar tågpersonal,
gått ut i strejk. Enligt planen ska arbetsnedläggning ske med jämna mellanrum under hela augusti. Detta efter att arbetsgivaren planerat att ta bort tåg-personal så att endast föraren finns ombord. Fackföreningarna menar att detta skulle göra tågen mer farliga, eftersom ingen skulle hålla ögonen på
hur resenärerna kliver av och på tågen och inte heller håller ordning under resans gång.
– Våra medlemmar lägger ned arbetet för att sätta allmän säkerhet framför privata vinster. Det är dags att arbetsgivarna uppmärksammar vad som händer på andra håll i järnvägsindustrin och börjar prata med oss seriöst, säger fackförbundet RMT:s generalsekreterare Mick Cash.
Frankrike
Personalen på Eiffeltornet gick hem
Mitt under högsäsongen har personalen på Eiffeltornet, Europas främsta turistattraktion, gått ut i strejk. Strejken började i onsdags och fortsatte sedan under torsdagen, i protest mot ett nytt biljett- och hissystem som skapat kaos på arbetsplatsen. Enligt arbetarna har det nya systemet lett till ”monstruösa köer” för de omkring sex miljoner människor som besöker tornet årligen. Situationen har enligt personalen varit omöjlig att hantera och när tålamodet tog slut gick de ut i strejk. SETE, företaget som ansvarar för turistattraktionen, säger i ett uttalande att väntetiderna är samma som tidigare år och att situationen inte är ett problem.
Indien
Strejk bland sanitetsarbetare
Över 13 000 sanitetsarbetare i Ahmedabad, Indien, gick ut i strejk den 23 juli i syfte att framtvinga bättre arbetsvillkor och högre löner. Santitetsarbetarna hör till de allra mest förtryckta i den indiska arbetarklassen och är inte sällan daglönare. Protesterna inleddes med att arbetarna dumpade sopor på stadens gator. De strejkande har framfört 16 krav. Efter att förhandlingar om dessa inletts har sanitetsarbetarna sagt att soporna ska bort och att Ahmedabad ska bli Indiens renaste stad.
Nya Zealand
Största strejken på 30 år
Nya Zealand är ett land utan aktiv strejkkultur. Men under sommaren har 30 000 sjuksköterskor gått ut i strejk i olika perioder, i den första lands-omfattande strejken på 30 år. Sjuksköterskorna menar att de är kroniskt underbemannade, lågavlönade och överarbetade. Både lärare och stats-tjänstemän står på tur för att lägga ned arbetet. Fackföreningsledaren Joe Carolan säger till The Guardian att strejkerna saknar motstycke och att arbetarna känner sig stärkta av varandra.
– Arbetare är inte nöjda med löneökningar på två procent längre. Jag tror att lärarnas krav på en ökning med 16 procent visar vägen för vad vi kommer att se under nästa årtionde av facklig kamp, säger Joe Carolan.