Men den största förändringen som sker är hur det ekonomiska systemet privatiseras i allt snabbare takt, inte bara offentliga företag och offentliga tjänster blir privata utan även det som är grunden för hela ekonomin.
Pengarna.
När du idag köper en bil, eller lånar till en bostad eller bara får trettio dagars kredit på något du köper, då är det privata pengamakare du stöder och använder: Privata banker, privata kortföretag, nästan alla pengar de har skapar de själva i samma sekund som du tar emot din kredit.
Det är inte staten som skapar våra pengar, det är privata bolag.
Men eftersom ingen litar helt och fullt på privata bolag så har staten hela tiden lovat medborgarna att man ska garantera pengarna. Det är därför det finns en ”insättningsgaranti” på 100 000 euro för privata sparare. Och när en bank kraschar så är det staten som plockar upp delarna och fortsätter verksamheten.
Hela den stora krisen 2009 räddades av gigantiska statliga räddningsmiljarder. Varje lands finanssystem räddades av dess stat, inte genom att man tryckte en massa sedlar utan för att man garanterade de andra pengarna.
Och det lugnade sig.
Pengar är nämligen inte en vara som en möbel eller ett paket mjölk.
Det är en vara som egentligen inte finns, det handlar enbart om förtroende.
Om du litar på att 100 kronor är 100 kronor så kommer du våga ha dem som pengar.
Om du tror att de inte är värda 100 kronor om någon vecka så försöker du undvika att ha dem alls.
Allt håller på att förändras
I praktiken har staternas makt över ekonomierna handlat om att staten ger ut en valuta och det är den som de andra privata pengamakarna har anslutit sig till. Flera stater kan gå samman och ha en gemensam valuta (som euron) men principen är densamma. Svenska banker ger dig lån i kronor och vill du ha andra valutor så växlar de.
Men allt det här håller på att förändras och världens riksbanker är livrädda inför det som nu sker.
De gigantiska amerikanska storbolagen har nämligen börjat planera för att skapa egna valutor, mest känd är Facebook som vill att alla dess 2 449 miljoner användare istället ska använda en ny valuta de kallar Libra.
Det här är ingen liten sak, det handlar inte om ett betalsystem som Swish eller ett inkassoföretag som Klarna. Nej det handlar om en makt över ekonomi som inget företag nånsin varit i närheten av.
Makten att skapa och garantera pengarna.
Det är också makten att – utan kostnad – tjäna pengar på att du lever, andas, bor, äter… Att äga makten över pengarna är den ultimata makten.
Facebook har fler ”medborgare” än Kina. Mer än hela EU, USA och Japan tillsammans. Det betyder att en valuta som Facebook äger, också – potentiellt – kan få större makt över annan ekonomi än staterna. Det enda Facebook då saknar är en egen armé för att utmana nationalstaterna helt. Redan idag har man makten över media, det vill säga information. Imorgon makten över pengarna och sen…
Men låt oss stanna vid pengarna.
Vad betyder det här?
Libra kan bli universell
Facebook har tänkt sig skapa en ”kryptovaluta” fast smartare än den beryktade Bitcoin som alltid varit ett pyramidspel där de första aktörerna fått makt att manipulera den valutan efter egen vinning. Det Facebook vill är att alla som använder verktyget ska betala och köpa i Libra, på det sättet går man runt alla valutor i världen och Libra kan, om det lyckas, bli den universella valutan. Om alla använder Libra och om Facebook med sina enorma flöden kan garantera att man kan växla över till andra lokala valutor, ja då kommer bekvämlighet hos användare och den extremt låga kostnaden för denna digitala valuta jobba för Facebook.
I början jobbade bolaget ihop med stora kortföretag (som ju är privata banker i grunden) och Paypal, men dessa har skrämts av det kompakta motståndet från myndigheter och centralbanker.
Ingen – med den minsta sans – vill överlämna pengamakten till ett bolag som visat sådan ansvarslös makthantering som Facebook gjort kring information och fake news.
Att Mark Zuckerberg skulle styra en global valuta, större än dollarn, är en mardröm även för den värsta nyliberal. Alla, även megaföretag, blir beroende av Facebook om dess användare väljer Libra som den trygga betalmetoden.
Svaret på det här hotet är naturligtvis att andra företag därför funderar på samma sak. Apple pay är idag en betaltjänst för alla som skaffat sig det bolagets hårdvara men steget från att distribuera andra privata pengar, till att erbjuda egna är inte långt. Google kommer göra samma sak.
Stoppas inte utvecklingen kan vi få privata globala stora företagspengar som slåss mot varandra i samma maktspel som dollarn idag gör mot alla andra valutor.
Vår lathet gör det möjligt
Men kommer det att ske? Vår beredvillighet som konsumenter att lita på företagen så länge de erbjuder något som känns enkelt är hisnande. Tänk på hur vi delar ut kortinformation utan att blinka till nättjänster vi inte vet så mycket om. Eller har du läst alla de finstilta villkoren när du tog en prenumeration på Netflix eller Prime? Vår lathet talar för Facebooks Libra.
Men också det faktum att världens stater aldrig kunnat enas om ett penningsystem. Den globala kapitalismen är ett lapptäcke av valutor där det idag finns över två miljarder människor som över huvud taget inte får tillgång till de vanliga finansiella tjänsterna. Detta då de är för fattiga. Men även fattiga köper och säljer hela tiden. Den som ger dem ett instrument gratis (nåja) kommer att få kunder alla andra struntar i idag. Tänk på hur alla, rik som fattig, levererar sig själva som reklammottagare åt Facebook och därmed skapar bolagets enorma värde.
Lägg till betaltjänsten och du får en global pengamakt. Men det finns saker som företag inte ska få syssla med om vi vill ha en värld av demokrati och medborgerlig makt.
En är att ha makten över valutor.
Redan idag är det så att den som har pengar, alltid kan få mera pengar.
Medan den som behöver pengar (som individ, som småföretagare, som organisation) aldrig kan få det.
Tänk då ett system där din kredit avgörs av hur mycket du använder Facebook och hur mycket det lönar sig för företaget att ha just dig som användare.
Det här är något som i grunden bara kan stoppas av politiken.
Men hur?
Alla stater idag (utom möjligen oligarkernas Ryssland och det kommunistiska partiets Kina) lever med ett penningsystem där riksbankerna förvandlats till försäkringsbolag åt de privata skaparna av pengar. Staten har gett bort makten över penningsskapandet och har egentligen bara kvar valutan, men bara så länge medborgarna litar på den.
Digital e-krona är självförsvar
Det är därför den svenska Riksbanken i flera år jobbat för att få skapa en e-krona. Alltså en digital krona, ungefär som Libra, men fortfarande utgiven av statens bank. Alla medborgare får ett konto i riksbanken där alla transaktioner i e-kronan kan säkras. Det enda som bromsat det här är förstås att de privata bankernas makt då minskar.
Och politiken har ju hittills handlat om att befria kapital från bojor, inte bromsa det. Men kanske just det nya hotet från megaföretagen globalt kan få staterna att våga tänka om. I rent självförsvar skapa digitala valutor som blir billiga och rättvisa för alla medborgare.
Inte bara så att du slipper kontanter utan ännu mer att du slipper alla dessa mellanhänder som idag tjänar på att du måste handla med kort eller Swish.
En liten diskussion om en teknisk lösning, e-kronan, kom alltså att handla om något mycket större. Makten över pengarna globalt.
Storföretag tar tillbaka makt
Allt går, som sagt, tillbaka nuförtiden. Inte bara så att Apotek privatiseras och vårdhem blir beroende på privata ägares privata entusiasm för att göra rätt.
Med globaliseringen i ryggen börjar storföretagen få tillbaka makten de hade innan världen skapade riksbanker, då på 1600-talet där sedlar och mynt faktiskt gavs ut av privata bolag. Vilka togs över av staterna när den tidens krascher kom.
Men vem tar över Libra om Facebook havererar?
Kanske bäst att inte låta de stora få en makt de aldrig kan hantera.