Tiden för pensionering bör också anpassas efter den ökade livslängden och inte ligga på en fast ålder. Istället föreslår myndigheten att pensionsdatumet räknas upp enligt en så kallad riktålder som fastställs vid 60 års ålder.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Roland Paulsen är docent i sociologi vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet och känd kritiker av arbetslinjen. Enligt honom bygger hela förslaget på den felaktiga premissen att vi måste jobba längre bara för att vi blir äldre, trots att vi blivit allt äldre i ett sekel, och blev det ännu snabbare förr, men ändå lyckats sänka pensionsåldern och korta arbetstiden.
– Ett skäl tror jag är att pensionsfrågan blivit avpolitiserad. Så fort någon säger ”vi blir äldre och därför måste vi arbeta mer” säger de flesta ekonomijournalister ”amen” och sedan ställer man på sin höjd någon fråga om hur det ska gå till praktiskt. Den relativt lilla kostnaden för ökad livslängd ställs aldrig mot den samlade tillgång som finns i produktivitetsutvecklingen, säger han.
”Ingen debatt”
Det troliga är att Pensionsmyndigheten får som den vill, menar Roland Paulsen, oavsett vilken regering vi får, eftersom riksdagens pensionsgrupp är blocköverskridande och innehåller alla partier utom SD och V.
– Frågan om pensionsålder har helt lyst med sin frånvaro i valrörelsen. Inget parti har mobiliserat emot den pensionshöjning som Annika Strandhäll redan drivit. Det finns ingen debatt, för den politiska eliten är redan överens. Dock finns det inget som pekar på att detta skulle vara förankrat bland väljare, säger Roland Paulsen.
Innebär längre arbetstid
Han menar att den arbetstidsförlängning som höjd pensionsålder faktiskt är en smart strategi för politikerna eftersom det inte märks för det stora flertalet.
– Pensionärer har fått det så skralt med vårt ”stabila pensionssystem” att vi blivit vana vid att de klagar. Och ingen orkar tänka på att bli gammal. De som kommer få arbeta längst är de som nu är mitt i ungdomen. De kommer tyvärr inte gå ut och demonstrera, säger han.
– En intressant detalj är också att Pensionsmyndigheten så självklart anser sig kunna påverka realpolitiken. Det är svårt att föreställa sig att Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan på samma sätt skulle göra politiska utspel om hur sjuka och arbetslösa personer ska behandlas, säger Roland Paulsen.
"Paulsen har missförstått"
Pensionsmyndigheten vänder sig emot Roland Paulsens slutsats om myndighetens arbete och menar att man följer det uppdrag som regeringen gett dem. Ole Settegren är analyschef på Pensionsmyndigheten och kommenterar Paulsens kritik:
– Roland Paulsen har tyvärr helt missförstått, eller valt att missförstå, varför Pensionsmyndigheten föreslår ett system för hur riktåldern för pension ska räknas ut, säger han.
Ole Settegren framhåller att det finns en riksdagsmajoritet som är överens om att införa en riktålder som höjer pensionsåldern och att myndigheten har fått regeringens uppdrag att ta fram en metod för att mer exakt beräkna riktåldern
– Det är det vi nu har gjort. Uppgiften har varit att berätta hur de ska beräknas. Hade vi fått uppdraget att beräkna riktåldrar som sänker pensionsålder så hade vi gjort det också, säger Ole Settergren.
Fotnot: Texten är uppdaterad med Pensionsmyndighetens uttalanden.