De så kallade riskkapitalbolagen tjänar allt mer pengar. De fem största bolagen drar in 25 miljarder om året i överskott och förvaltar ett kapital på över 500 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI gjort. Och männen bakom de stora aktörerna på riskkapitalmarknaden tjänar stora pengar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Dagens ETC har tagit del av inkomstuppgifter för delägare och rådgivare till de största riskkapitalbolagen. Uppgifterna visar inkomster på hundratals miljoner kronor om året – per person.
Genom att ta ut den största delen av inkomsten genom aktieutdelning så undviker de dessutom – helt lagligt – högre inkomstskatt och skattar bara runt 30 procent trots de höga inkomsterna.
Totalt deklarerade ägare och chefer för det största bolaget Nordic Capital inkomster på sammanlagt 2,2 miljarder bara i den senaste deklarationen.
Så var kommer pengarna ifrån? Upplägget som riskkapitalisterna tjänar pengar på går ut på att starta fonder där investerare sätter in stora summor pengar.
Det är stora pensionsfonder (med pengar från svenska folkets pensioner) utländska universitetsstiftelser och andra stora aktörer med mycket kapital som sätter in pengarna i riskkapitalbolagens fonder.
För detta tar bolagen en avgift, pengar som sedan slussas vidare till rådgivarnas egna bolag. Därifrån kan de sedan ta ut pengar som aktieutdelning.
När det Wallenbergkontrollerade riskkapitalbolaget EQT 2015 startade en ny fond fylldes den snabbt med pengar, över 63 miljarder kom in från olika aktörer på kort tid.
Fonden har en fast avgift på 1,5 procent, vilket investerarna fick betala innan deras pengar ens börjat förvaltas. Kritiker menade då att EQT knappast kunde ha så höga kostnader för att skapa en ny fond, de hade redan sex stycken sedan tidigare, och att avgiften därför var orimligt hög.
Säljer bolag dyrare
AP-fonderna, där pengarna i pensionssystemet förvaltas, är några av de som investerar stora summor i riskkapitalbolagens fonder. Kapitalet investeras genom att köpa aktier i bolag som man sedan utvecklar för att höja lönsamheten.
Avkastningen som uppstår i fonden kommer dels från aktieutdelningen i fondens ägande, men framför allt när fonden säljer bolag till ett högre värde än när man köpte det. Vinsten delas mellan fondens ägare och de som investerat i fonden.
Det är alltså vinst från bolagen som fonden äger som går till investerare och ägare. Det är aktieutdelning från alla möjliga sorters bolag, även välfärdsbolag som skolor och vårdcentraler. Nordic Capital ägde fram till förra året vårdföretaget Capio och fick flera miljoner i aktieutdelning årligen, pengar som ju genererats från skattemedel.
Skatteverket driver process
Skatteverket driver sedan många år en process mot flera av de stora svenska riskkapitalbolagen, och det är hur ersättningen till investeringsrådgivarna betalas ut som de är kritiska till.
Genom att ta ut sin ersättning som aktieutdelning istället för lön kan höga chefer och anställda minska skatten till att bara bli runt 30 procent.
Skatteverket vill att vinsten som investerarna får ta del av ska ses som ersättning för ett arbete, inte som avkastning på en investering, och därmed skulle den beskattas högre.
– Pengarna går genom ett svenskt bolag, sedan tar de ut det som utdelning. Det kan tas som inkomst av kapital, men vi hävdar att det ska gå under reglerna för 3:12, det vill säga både inkomst av tjänst och kapital, säger Tomas Algotsson som är enhetschef på Skatteverkets rättsavdeling.
Skatteverkets beslut är överklagat till Kammarrätten och dom väntas senare i år.