Blir människor rika för att de är själviska, eller för att de är flitiga? Svaret är det första, enligt en majoritet av 26 000 människor som har ingått i studien från Stockholms universitet. Över hälften, 52 procent av deltagarna, höll med om påståendet att en av huvudorsakerna till att de rika är rikare än de fattiga, är att de rika har varit mer själviska i livet. Att många kopplar ihop själviskhet med rikedom var oväntat tydligt, menar Ingvild Almås, professor vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet.
– Det var slående att man tror att det är så viktigt att vara självisk. Många tror att själviskheten leder till ojämlikhet, säger hon.
Korruption ger effekt
I 49 av 60 länder håller en majoritet med om hypotesen att rikedom beror på själviskhet, medan man i endast sju länder inte håller med alls. Bland dem finns USA, Kanada, Japan och Schweiz. Ingvild Almås säger att det finns ett tydligt mönster – i länder med omfattande korruption och högre kriminalitet gör fler en koppling mellan själviskhet och rikedom.
– I USA till exempel finns en väldig stor tro på att de rika är rika för att de är mer produktiva. I Sydamerika, Afrika, södra Europa och delar av Asien är det tvärt om, säger Ingvild Almås.
Leder till polarisering
Inte helt oväntat tror människor som själva är rika att själviskhet spelar mindre roll. De ser heller inte samma behov av omfördelning som andra gör. Men bland samtliga svarande tycker många ändå att deras länders regeringar bör satsa på omfördelning. Särskilt gäller det i de länder där man i hög grad anser att själviskhet och rikedom hänger ihop. Ingvild Almås tror att resultatet av studien kan vara viktiga för att förstå varför en befolkning blir polariserad.
– Upplever man att de rika är rika för att de är egoistiska, och att det i sin tur bidrar till ojämlikhet, kan det förklara varför grupper känner sig marginaliserade, det kan skapa frustration och polarisering. Det i sin tur kan leda till politisk instabilitet.