Undersökningen är gjord med människor från 1970 fram till 2007 och handlar om förväntad medellivslängd. 1970 var skillnaden mellan de rikaste 20 procenten i samhället och de fattigaste 20 procenten 5 år. Nu är det 7.
– Det finns forskning som har visat stora skillnader mellan inkomstnivå och medellivslängd, men den stora grejen i studien är att det förvärras över tid, säger Lena Lindahl, forskare på Stockholms universitet.
Störst är skillnaden mellan män från olika inkomstgrupper, där ökade skillnaden med tre år. För kvinnor ökade det med ett år.
– Det är svårt att spekulera i hur det kommer sig, vi har lite problem med resultaten för kvinnor eftersom deras inkomster är ett knepigt mått. Resultaten för kvinnor är lite skakiga bland annat för att deras inkomster inte speglar levnadsstandard lika bra som för männen. Det vill säga många kvinnor har högre levnadsstandard än vad deras inkomst tyder på, fortsätter Lena Lindahl.
Flera orsaker
Orsakerna till varför det ligger till på det här sättet kan vara många. Att vården är bättre för rika har Socialstyrelsen tidigare slagit fast i en mängd rapporter. Lena Lindahl och hennes kollegor väljer att rikta blicken mot hur man lever och tar till sig information.
– Det finns även stora skillnader i levnadsvanor, som t.ex. rökning när man studerar befolkningen efter inkomstnivå, säger Lena Lindahl.
För att gå vidare med undersökningen ska teamet nu fortsätta undersöka skillnader mellan utbildningsnivåer och förväntad medellivslängd. Ett första resultat hoppas man kunna presentera innan sommaren för att sedan komma med en full rapport till hösten.
– Det är väldigt spännande att se om vi får likartade resultat gällande utbildning. Vi har haft problem med att få till den undersökningen på grund av kodningsproblem eftersom vi sitter på jättestora datamängder, men vi tror att vi har kommit på hur vi ska få utbildningsresultaten om någon vecka.
Hur ska man göra för att få upp de fattigas medellivslängd?
– Jag tror det handlar om att få en ökad jämlikhet över huvud taget i samhället. Att lyfta de svagare grupperna. Jag tänker alltid på skolan när den här frågan kommer upp, det är den enskilt viktigaste faktorn för att fånga upp människor.