Läs också: Kommentar / Linn Spross: Man får inte det man förtjänar
Rapportperioden är här och i veckorna redovisar många av de svenska storföretagen sina bokslut för det gångna året, och i samband med det även den föreslagna utdelningen till aktieägarna. En majoritet av de bolag på Stockholmsbörsens large cap-lista som hittills har lagt fram sina årsrapporter föreslår en ökad utdelning jämfört med ifjol. Det visar Dagens ETC:s kartläggning.
Utdelningarna blir allt högre, trots att flera av bolagen har rapporterat under analytikernas förväntningar och har ett tufft år såväl bakom som framför sig. Nu riktas kritik mot företagens pengaregn från bland annat förbundet Aktiespararna.
– Vi anser naturligtvis att kapital som bolagen inte behöver ska delas ut. Men det har blivit helt uppochnedvänt. Nu utgår många företag från att man alltid ska dela ut och att utdelningen ska öka varje år, som att det är någon slags sedelpress som bara matar ut pengar, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning Aktiespararna.
Lånar för att höja utdelningen
Mobiljätten Tele2 lade i förra veckan fram sitt bokslut för räkenskapsåret 2015. Resultatet överträffade förväntningarna, men tyngdes samtidigt av att bolaget hade en något dyster prognos för det innevarande året. Tele2 kommer under 2016 att göra en rad investeringar, dock väljer företaget ändå att behålla en tidigare fastslagen policy som gör gällande att utdelningen ska öka med 10 procent varje år. Något som innebär att styrelsen i år föreslår 5,35 kronor per aktie, eller sammanlagt 2,4 miljarder i utdelning. Detta trots att resultatet är sämre än 2014 och stora investeringar alltså står inför dörren. För att finansiera utdelningen lånar Tele2 mer pengar, framgick vid en telefonkonferens i höstas.
– Vi står fast vid vår utdelningspolicy. Med tanke på våra investeringar 2016 kan vi komma att gå över vårt mål om en nettoskuld på 1,5–2 gånger resultatet för att fortfarande kunna betala vår progressiva utdelning, sade Tele2:s vd Allison Kirkby då, enligt nyhetsbyrån Direkt.
Verkstadsbolaget Atlas Copco lade också fram sitt bokslut förra veckan. Rörelseresultatet landade på 4,8 miljarder kronor, att ställa mot analytikernas snittprognos som enligt Direkt låg på 5 miljarder. Beskedet fick aktien att störtdyka på börsen.
Resultat under förväntan
Trots att bolaget inte levde upp till marknadens förväntningar föreslår styrelsen en utdelning på 12,6 kronor per aktie, vilket är 60 öre eller fem procent mer än förra året. Totalt hamnar utdelningen på 7,6 miljarder. Och även det är högre än vad analytikerna förutspådde, trots att resultatet alltså låg under förväntan.
Albin Rännar på Aktiespararna ser de ständigt ökande utdelningarna som ett problem av flera anledningar.
– Dels är det ju omöjligt att alla företag konstant har en så stabil intjäning att de kan öka utdelningen varje år, likt en evighetsmaskin som värper guldägg efter guldägg. Men många aktieägare har vant sig vid det, och tror att det automatiskt är en signal om att det går bra för bolaget. Så är dock inte alltid fallet, utan det finns flera katastrofexempel.
”Borde satsa på att växa”
Han påpekar också att det finns bolag som valt att göra tvärtom, och dela ut sällan, som exempelvis Apple.
– De har behållit pengarna och satsat på att utvecklas istället, och uppfunnit helt nya produktkategorier. Och det är ju det som är meningen, företag ska vara innovativa och hitta på nya saker. De svenska bolagen borde satsa på att växa och skapa värde för såväl samhället som aktieägarna. Att bara dela ut mer och mer är fantasilöst, säger han.
Fotnot: Dagens ETC har varit i kontakt med en rad vänsterprofilerade ekonomer, från bland annat LO, som dock har avböjt intervju med förklaringen att man inte är uppdaterade på området.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
Läs också: Kommentar / Linn Spross: Man får inte det man förtjänar
Utdelningar 2015: 173 miljarder kronor
2015 landade utdelningarna från de svenska large cap-bolagen på 173 miljarder kronor, enligt Svenskt Näringsliv. En ökning med 12 procent jämfört med året innan och med 147 procent på tio år.
Det här räcker 173 miljarder i utdelningar till:
Fattigpensionärer till EU:s minimistandard: 4,5 miljarder
Gratis förskola för alla: 4 miljarder
Gratis kollektivtrafik i hela landet: 18 miljarder
Regeringens satsning på försvaret: 1,2 miljarder
Beräknad kostnad för hela asylmottagningen 2016: 60 miljarder
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön: 86 miljarder
Om utdelningar
Det är styrelsen för ett bolag som föreslår utdelningen till aktieägarna, något som oftast sker i samband med att företaget lämnar bokslut. Slutgiltigt beslut om utdelningen tas på årsstämman.
Nordea: +3,2%
Autoliv: +4,72%
Ericsson: +8,8%
SCA: +9,5%
Investor: +11,1%
Atlas Copco: +5,0%
Castellum: +6,5%
Tele2: +10,3%
Intrum Justitia: +17,9%