– Det har inte varit någon insyn i köpstämman. Bara en person från föreningen var närvarade, övriga hade fått lämna fullmakter innan stämman. Det var visserligen en oberoende observatör från Stockholms stad med, men ingen boende som röstat nej var inbjuden, säger hon.
Lena Ölander tycker att det är märkligt att köpstämman genomförts strax innan julhelgen och under brinnande pandemi med strikta restriktioner som gjorde att endast åtta personer kunde närvara.
– Det känns som att man hetsat igenom ombildningen och använt covid-19 för att kunna göra stämman utan insyn. Man hade kunnat vänta tills man kan träffas eller gjort den digitalt så att folk hade kunnat ställa de frågor de har. Nu har de istället ringt till mig och varit upprörda. En del har gråtit för att de ångrat att de skrev på fullmakten och har varit oroliga för att deras röst inte blivit hörd på stämman, säger Lena Ölander.
”Inte rättssäkert”
Även Salar Rashid (S), vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd är kritisk till att köpstämman genomfördes trots pandemirestriktionerna.
– Jag tycker att köpstämman borde göras om. Det känns inte rättssäkert att en person samlat alla medgivanden och ska representera så många människor. Det är konstigt att köpstämman fick äga rum när det bara var människor med incitament för att genomföra ombildningen som kunde vara med, säger Salar Rashid.
Karin Wanngård med flera socialdemokrater och Clara Lindblom (V) har i en gemensam skrivelse till Stockholms stadshus AB efterlyst riktlinjer för hur köpstämmor ska gå till under coronapandemin.
– Vi fick inget gehör för det, svaret var bara att det ska vi inte lägga oss i. Men det handlar ju inte om att vi vill styra hur folk röstar på köpstämmorna utan bara om att de ska ske på ett rättssäkert sätt, säger Salar Rashid.
Dennis Wedin (M) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm stad, svarar via mejl att han inte ser några problem med hur köpstämman genomfördes: ”Oberoende observatörer på köpestämman för Bysätra 1 vittnade om en väl genomförd stämma med få som deltog fysiskt; ombildningsombud, några styrelseledamöter och den oberoende observatören. Digital närvaro och digitala fullmakter möjliggjorde detta. De tillhör en av flera föreningar som genomfört stämmor med stöd av den tillfälliga lagen om genomförande av digitala stämmor för att minimera risken med smittspridning”, skriver han.
Hyresgästföreningen kräver paus: ”Varför ha så bråttom?”
Västertorp, Grimsta, Fagersjö, Rågsved, Bagarmossen, Sätra. I alla dessa områden har ombildningar från hyresrätter inletts genom köpstämmor under hösten, trots rådande pandemi och en tillfällig regel som gör det möjligt att skjuta fram köpstämman ända fram till sju månader efter bildandet av föreningen.
Simon Safari, regionordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, anser att ombildningar borde ha pausats under pandemin. Detta på grund av problemen att träffas och informera på plats.
– Jag har mejlat bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) för att försöka få ombildningarna uppskjutna till efter coronapandemin. Det bara fortsätter ombildning efter ombildning. Varför ha så bråttom? Ha lite skam i kroppen och vänta tills pandemin är över, säger han.
Hyresgästföreningen är inte generellt emot att människor köper sin lägenhet om de har ordentlig kunskap och kan sätta sig in i vad det innebär, enligt Simon Safari.
– Däremot tycker jag att det är tragiskt att många tror att de kan göra sig en hacka på att köpa sin lägenhet. Det är ju inte pengar i handen utan bara när man väl säljer bostaden, säger Simon Safari.
”Räknar inte med renoveringar”
Att konsulter underlättar för hyresgäster att köpa sina lägenheter handlar bara om egenintresse, poängterar han.
– Konsulterna får oftast betalt per lägenhet de säljer och får inga pengar om inte ombildningen blir av. För det krävs att minst hälften av de boende köper sin lägenhet. Många konsulter anlitar banker som använder boendet som säkerhet för lånet, därför behövs ingen kontantinsats. Men om köparen sedan inte kan betala blir den av med sin bostad.
Att inte sätta sig in i renoveringsbehovet och kommande kostnader kan komma att stå köparen dyrt. Stambyten och fönsterrenovering kostar hundratusentals kronor.
– Bara att renovera ett badrum kostar runt 150 000 kronor. Och får några av lägenheterna i föreningen till exempel problem med fukt, så får alla betala eftersom man har ett gemensamt ansvar för bostadsrättsföreningens ekonomi. Konsulterna har ett intresse och det är att få folk att skriva på, tjäna sina pengar och sedan dra. Kvar står stackarna som måste betala för ett stambyte, säger Simon Safari.