– Tappet har inte blivit lika dramatiskt som vi trodde men det är en stor osäkerhet och oro inför resten av 2020 och 2021, då vi kommer se resultaten av en ökad arbetslöshet, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige.
I statistiken för perioden efter coronautrbottet syns dock en tydlig trend. Det är företagen som slutar skänka först.
– De försvann nästan på en gång i mitten av mars. Det är i och för sig inte konstigt när företagen måste permittera personal, men det är spännande att se hur allmänheten mobiliserar. Det är ju inte bara pengarna man vill åt utan engagemanget, säger Charlotte Rydh.
Engagemang på flera plan
Svaren på Dagens ETC:s fråga till organisationerna visar också på en fortsatt vilja att ge hos privatpersoner. Läkare utan gränser bekräftar trenden.
- Hos oss har företagsgåvor minskat medan spontana gåvor och privata insamlingsinitiativ har ökat. Även minnesgåvor och testamenten har ökat, säger pressekreteraren Sonja Leister.
Stockholms Stadsmission uppger att de förutom pengar även får donationer i matkassar och att många även vill hjälpa till som volontärer.
- När det gäller våra fasta månadsgivare har vi inte sett någon vikande trend, men covid-19 har påverkat möjligheterna att värva nya månadsgivare, uppger kommunikationschefen Maria von Sydow.
34,7 miljoner
Även Radiohjälpen ser ett stort engagemang nationellt. Deras insamlingsår är dock indelat så att de internationella insamlingarna kommer först i höst och vinter.
- Hittills har vi sett en ökning i alla fall nationellt och till vår särskilda insamling för riskgrupper i pandemin i Sverige där vi erhållit 34,7 miljoner kronor, uppger Kristina Henschen, generalsekreterare på Radiohjälpen.
Organisationen Islamic Relief har sin stora insamlingsperiod under högtiden ramadan och såg en ökning av gåvorna med ungefär en halv miljon kronor jämfört med förra året. Totalt har insamlingen ökat något men ett tiotal månadsgivare har sagt upp sitt regelbundna givande specifikt med hänvisning till att de har blivit varslade eller fått en osäkrare arbetssituation, enligt organisationens kommunikatör Isabelle Beckman.
”En team-uppgift”
Coronapandemin har gjort människor mer medvetna om behovet av sjukvård, vilket kan ha ökat solidariteten med dem som saknar tillgång till det, tror Sonja Leister på Läkare utan gränser.
- Vi som arbetar med medicinsk hjälp kanske har en annan situation än andra organisationer. Nu pratar alla om tillgång till syrgas och vaccin, sådant som vi pratar om hela tiden. Man kanske har lättare att sätta sig in i hur det är att inte kunna söka sjukvård när det finns en liknande situation i Sverige. Många vill göra någonting och känner att det är en team-uppgift, att vi måste stoppa smittan överallt för att den ska försvinna.