Matpriserna steg rejält i januari, då prishöjningarna på basvaror blev de största sedan i mars 2023. Siffrorna kommer från Matpriskollen som TT rapporterar om. Och priserna ser ut att fortsätta uppåt.
– Tyvärr ser vi nu ett tryck uppåt igen och det ser inte ut att bli bättre – tvärtom, säger Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskollen till TT.
Prishöjningarna ser ut att bli ännu högre i februari än i januari, kanske upp till 0,7 procent, tror han. Januaris ökningar innebär att matkassen för en svensk sedan januari 2022 blivit nästan 23 procent dyrare. Förutom olivolja och vinäger, som är de varor som ökat med mest i pris, 5,6 procent, stack storsäljare som kaffe och köttfärs iväg rejält i januari.
Enligt Ulf Mazur har Willys, Hemköp och City Gross, som köper in via Axfoods Dagab ökat sina priser dubbelt så mycket som Ica i januari, men han spår att Ica och Coop följer efter under de närmaste veckorna.
Brist på konkurrens
LO-ekonomen Torbjörn Hållö säger till Dagens ETC att skälen till de skenande matpriserna i Sverige är tre.
– Ett antal enskilda produkter, som olivolja till exempel, följer sin egen logik på grund av klimat och odlingsförhållanden. Sen har vi räntehöjningarna som slår mot en viss typ av kapitalintensiv jordbruksproduktion – men framför allt handlar det om bristande konkurrens mellan matjättarna. Jag brukar kalla det ”Ica-flation”.
Problemet, menar Torbjörn Hållö, är att de tre livsmedelsjättarna Ica, Axfood och Coop äger 90 procent av marknaden i Sverige.
För att svenska konsumenter inte ska drabbas lika hårt tror han att bristen på konkurrens måste uppmärksammas mer.
– Jag är förvånad över att våra svenska myndigheter inte varit mer på tårna i det här avseendet. Det har bidragit till att vi har fått högre prisökningar än i övriga Norden, säger Torbjörn Hållö.
Matpriskollens uträkning visar att svenska folkets matkostnader sammanlagt har ökat med 65 miljarder kronor sedan januari 2022.
”Kan inte kommentera”
Axfood, som gått före i årets prishöjningar, säger nej till intervju, men bolagets presschef Magnus Törnblom svarar via mail till Dagens ETC:
”Det är en lång rad faktorer i många led som påverkar matpriserna. Vi kan tyvärr inte kommentera frågor om prissättning och prisstrategier av konkurrensskäl, och vi har heller inte några kommentarer kring enskilda prisundersökningar av det här slaget, som sällan redovisar hela bilden och inte tar hänsyn till faktorer som förändrade konsumentbeteenden, produktmix etc, varför det är svårt att dra några slutsatser”.
Dagens ETC har sökt Ica, som inte svarar på frågor men skriver i ett mail att den långsiktiga pristrenden går åt rätt håll.
"Vi har både färre och lägre begärda prisjusteringar från våra leverantörer för januari och februari, jämfört med samma period förra året. Samtidigt är marknaden fortsatt osäker. Konflikter och oro i omvärlden påverkar oss, till exempel genom att varutransporter blir dyrare och fördröjs när fraktfartyg tvingas ta andra rutter på grund av oron kring Medelhavet. Vi påverkas dessutom av hur energipriser och valutakurser rör sig samt förändringar på en del råvaror beroende på skördarnas utfall."
Coop har inte återkommit med svar.
Enkät: Hur påverkar de stigande matpriserna dig?
Johannes, 25 år, student, Stockholm
– Jag har inte märkt någon större skillnad då jag lever som en riktig student. Men dyrare ost och kött har jag märkt av. Så det blir mycket gröt, ägg och vegansk mat. Till exempel köper jag vegofärs i stället för köttfärs. Då blir det billigare.
Lili, 64 år, lärare, Stockholm
– Jag tycker det är förfärligt att det stigit så katastrofalt mycket. Det är ett pendlande hela tiden ifrån att det är stabilt till att det ökar kraftigt, Jag kanske klarar mig men jag tänker på barnfamiljerna. Jag rättar mun efter matsäck.
Joakim Wedlund, 51, konsult, Stockholm
– Jag har inte märkt att matpriserna stigit igen. Men vi försöker att tänka på var och hur vi handlar.
Diana, 29, student, Ukraina
– Nej, jag har inte märkt av att det stigit igen. Jag storhandlar en gång i månaden och väljer studentvänliga priser och råvaror.
Ann-Sofie Lindberg, 73, pensionär, Stockholm
– Jag såg på nyheterna häromdagen att det stigit igen. Jag tycker det är hemskt. Det känns som att jag knappt handlar på grund av det. Men om jag gör det så går jag till Lidl och undviker Willys och Hemköp för det hatrblivit så dyrt. Till och med hundmaten är dyr.
Ayub Omar, 29, lagerarbetare, Stockholm
– Jag märkte häromdagen när jag handlade att det var jättedyrt med frukt och grönsaker. Till exempel paprikan och vindruvorna var dyrare än vanligt. Jag försöker storhandla så det inte blir småhandling hela tiden.