Hoppa till innehållet

Mat & dryck

Potatisen – från billig och självklar till töntig och dyr

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Priset på potatis har nästan fördubblats på ett år. Odlarna får nu mer skäligt betalt för sitt slit, tycker Roger Nolsa som representerar potatisodlare. Men folk på stan har noterat att den tidigare så billiga knölen blivit mer kostsam.

– Jag har märkt att potatis ökat i pris, men jag kommer köpa det ändå. Jag måste ha min potatis, säger Harry Lassfolk, 84.

Råstekt, i gräddig gratäng eller i friterad långsmal form som pommes. Från att den först möttes med skepsis när den togs till Sverige på 1700-talet har den kommit att bli en stadig råvara i svenska kök. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.