Men om pengarna hamnar på börsen – ska avkastningen betala pensionerna eller ska aktier säljas av?
Och hur hänger det i så fall ihop med ”hur det går för Sverige”?
Om pensionsinbetalningarna hade använts inom det offentliga, till exempel bostäder, infrastruktur, miljösatsningar, jobb i Sverige, då hade det både ”gått bättre för Sverige” OCH satsningarna hade gjort Sverige rikare och stannat i Sverige!
Genom att satsa våra pensioner på börsen ökar staten penningspekulationen och sprider ut våra resurser var som helst och på vad som helst.
Är det inte dags att ”ta hem” våra pensionsinbetalningar och hur skulle det gå till?
Uppskattar allt ditt jobb, tack!
Karin
Svar: Pensioner är bland de mest medvetet förvirrade frågorna för de allra flesta. Desinformationen om pensionssystemet är enorm, de allra flesta tror som du skriver att våra pensionsinbetalningar och fonder är ett slags sparande som ska betala vår pension.
Men så är det inte.
Pensionen betalas ut från de som jobbar imorgon, det är skatt på andras lön som ger dagens gamla pension. Inget annat.
Det enda som kan garantera att dagens löntagare får en bra pension i framtiden är att den framtida arbetslösheten är låg och skatten tillräckligt hög. Skulle vi betala pensionen genom avkastning på börsen eller andra placeringar så skulle vi behöva lägga in 10 000 miljarder kronor i gigantiska fonder vilket är omöjligt, det finns inte någon avkastning i svensk ekonomi som kan bära sådana fonder. Pensionen tas istället från dagens produktion liksom gårdagens pensionärer fick sina pengar från dåtidens produktion. Via skatt.
Men vad är då de allmänna pensionsfonderna? De skapades under finansminister Gunnar Sträng på 1960-talet för att begränsa löneökningarna och istället samla in pengar till gemensamma stora offentliga investeringar. Det var pensionskapitalet som betalade miljonprogrammet och moderniseringen av Sverige.
Tanken var att det offentliga betalade en ränta till fonderna och att denna ränta sen kunde fungera som en värdeökning så att fonderna på sikt skulle kunna stödja pensionssystemet vid ålderstoppar eller tillfälliga lägre skatteinkomster. Det är alltså avkastningen som ska användas som utbetalning på ”toppen” av statens pensionsbetalning. Man ska inte ”tömma fonderna”.
1995 flyttades fonderna från offentliga sektorn till börsen. Tanken var i all enkelhet att det privata börskapitalet skulle skapa bättre tillväxt och avkastning i fonderna än den offentliga sektorn. Det har gått illa. Börsen skenar upp och ner men historiskt ger den inte mer än vettiga offentliga investeringar. Men principen för fonderna är desamma idag.
Det är från avkastningen man ska ta för att betala en liten del av pensionerna när staten inte vill göra det på vanlig skatt. I praktiken betyder det att du med skatt betalar in i pensionsavgift under många år och sen får du tillbaka lite av avkastningen när du är gammal om de som jobbar idag inte betalar in lika mycket som behövs.
För politiker betyder det att man kan skylla på börsens ”utveckling” om pensionerna behöver sänkas för att man istället prioriterar sänkt skatt för de som jobbar idag. Pensionärerna skyddas inte av de stora fonderna, de blir istället – när avkastningen är låg – ett argument för att låta pensionärerna betala genom lägre pension. (Det kallas cyniskt nog för ”bromsen”).
Politiken har försökt göra pensioner till en teknisk ekonomisk fråga. Men det är det inte.
Det är en politisk fråga om hur mycket skatt man vill ha i ett samhälle för att betala för ett drägligt liv för våra äldre (och för de som inte jobbar än, det vill säga våra barn).
Det är en omfördelningsfråga.
Visst har du rätt att placeringen på börsen är dålig ur investeringssynpunkt på sikt. Just nu finns 800 miljarder som hellre borde användas till stora offentliga investeringar i Sverige. Att det inte sker är ett politiskt val som riksdagen gör.
Johan Ehrenberg
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.