Fonden investerar över hela världen enligt ett förutbestämt index och har aktier i drygt 2 500 företag. Bland dessa finns 15 av världens 100 största vapenföretag, alla ledande tobaksbolag och de stora kol- och oljejättarna. Listan inkluderar företag som Gazprom, British American Tobacco och Korea Aerospace Industries, som bland annat säljer stridsflyg till Thailand och Filippinerna.
– Man kan se att många företag och branscher man investerar i rimmar illa med AP-fondernas hållbarhetsriktlinjer och socialt ansvar. Om man investerar i tusentals företag krävs också att man har ordentlig kontroll över vart pengarna hamnar. Det skulle jag säga att Sjunde AP-fonden och andra stora institutionella investerare inte har, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance guide på Sveriges konsumenter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Skapa god avkastning
Enligt riksdagsbeslut är AP7:s överordnade mål att skapa så god avkastning som möjligt. De etiska riktlinjerna anger att företagen ska leva upp till minimikrav som finns i internationella konventioner om arbetsrätt, mänskliga rättigheter och miljö. Om företag bryter mot dessa försöker AP7 i första hand påverka genom dialog, enligt Johan Florén, chef för ägarstyrning. Han menar att det är en bättre metod än att utesluta hela branscher som exempelvis vapen- eller tobaksproducenter.
– Vi har valt att inte göra så framför allt då det inte har någon påtryckningseffekt, säger Johan Florén.
Hur påverkar man tobaksbolag, vars hela affärsidé går ut på att sälja skadliga produkter?
– Själva tanken är att det är en verksamhet som är tillåten enligt lag. Det finns producenter som gör det, det finns konsumenter som vill köpa det. Om de till exempel tillverkar tobak i strid med barnrättskonventioner eller begår miljöbrott utesluter vi på grund av det. Produkten i sig har vi ingen åsikt om.
Kan svartlista
Jakob König tycker att det är bra att AP7 försöker påverka företag genom dialog men menar att det inte fungerar för alla branscher.
– Vissa branscher är väldigt svåra att påverka. Vapenföretag hanterar de flesta genom att utesluta. På många områden är de svåra att påverka även för en ägare eftersom det är en ganska hemlig och kontroversiell bransch. Det gäller även tobaksbolagen där själva produkten är hälsofarlig.
AP7 svartlistar företag när det är verifierat att de bryter mot internationella konventioner och man bedömer att dialog inte fungerar. Det kan handla om domstolsbeslut eller att att FN slår fast att konventionsbrott skett. AP7 har dock flera företag som norska statliga pensionsfonden uteslutit på grund av brott mot mänskliga rättigheter, korruption eller miljöskada.
Bland dem finns kolbolaget Duke Energy som orsakade kolläckage i en flod i North Carolina 2014 och nyligen dömdes att betala sex miljoner dollar i böter. Johan Florén känner inte till fallet men menar att det är ett exempel där svartlistning skulle kunna bli aktuell.
– Det är en typisk verifikation enligt våran process. Om det finns ett domslut kan det mycket väl vara så att i nästa screening vi gör av portföljen så kan det vara avgörande för att de åker ut.
”Låg kunskap”
I riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp finns bred enighet om att AP-fonderna behöver ett tydligare ramverk så att större hänsyn tas till hållbarhet och socialt ansvar. Gruppen lade förra året fram ett förslag om genomgripande regelförändringar, och ett nytt ramverk för ansvarsfulla investeringar var en del. Fröslaget pausades efter omfattande kritik från flera remissinstanser. Det beklagar Fredrik Lund Sammeli (S), ordförande i socialförsäkringsutskottet och medlem av pensionsgruppen.
– Jag tycker det är viktigt både med hållbarhet och etik. Vi kan inte ha fonder som bara ska generera pengar och inte ta ansvar för det. Det handlar om enorma summor där staten med AP-fonderna har ansvar att både generera avkastning och att göra det på ett hållbart sätt, säger han.
Hur medvetna tror du de genomsnittliga pensionsspararna är om att deras pengar går till sådant som tobak, vapen och fossilt?
– Jag tror att det överlag är väldigt låg kunskap bland pensionssparare vart man har pengarna även om det finns en grupp medvetna sparare som gör väldigt medvetna val. En av utmaningarna är öka informationen, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Dagens ETC har sökt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som avböjt att kommentera.
Fotnot: Johan Florén återkommer efter intervjun då han tittat på fallet med Duke Energy. Han meddelar att uteslutning inte är aktuell då AP7 anser att bolaget visat förändringsvilja genom att samarbeta med amerikanska myndigheter efter bötfällningen. Enligt Johan Florén för AP7 också dialog med Korea Aerospace och att det finns vissa, ännu ej belagda, indikationer på att företaget är involverade i tillverkning av klusterbomber.
Det är lätt att flytta ditt premiepensionskapital från AP7. Logga in på pensionsmyndighetens hemsida där det finns tydliga instruktioner för hur du byter fonder. Om du vill sortera ut de mest hållbara kan du använda oberoende morningstar.se:s hållbarhetsbetyg eller jämförelsetjänsten sparahållbart.se.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bygg en portfölj
Gör en enkel portfölj av tre fonder. 70–80 procent ska utgöras av en grön, billig och bred globalfond så du får företag över hela världen och sprider risken. Förvaltningsavgiften bör ligga under 0,5 procent. Resterande 20–30 procent av portföljen kan utgöras av en Sverigefond och en branschfond för grön energi. Avgiften för dessa bör ligga under 1,6 procent.
Var inte för hård mot dig själv
Du kan inte flytta dina pengar ur premiepensionssystemet och är därför hänvisad till dess fonder. Det saknas branschgemensam hållbarhetsmärkning och det kan vara svårt att hitta fonder som inte har något enda bolag med tvivelaktigt rykte. SPP:s nya gröna fond Global Plus innehåller exempelvis varken fossilt eller tobak men har innehav i Nestlé.