I en aktuell rapport har försäkringsbranschens fackförbund Forena jämfört pensioner hos personer födda i Sverige och utomlands. Skillnaden är stor både i den statliga allmänna pensionen och tjänstepensionen. Utrikesfödda får en sammanlagd pension som motsvarar mellan 64 och 72 procent av motsvarande pension som en inrikesfödd beräknas få, enligt rapporten.
Jämförelsen visar också att trots att många utrikesfödda jobbar hela livet sedan de kommit till Sverige så blir pensionen ändå låg.
– Systemet bygger på att den allmänna pensionen ska baseras på prestation, men vår nya undersökning visar att det inte gäller alla i praktiken. Många utrikesfödda som jobbat större delen av livet i Sverige får en pension som i bästa fall är några hundra kronor högre per månad jämfört med att inte arbetat alls, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena, i en kommentar på fackföreningens hemsida.
Gapet har ökat
Rapporten ”Det prestationslösa pensionssystemet – en rapport om pensionsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda”, visar också att prestationens betydelse har minskat i det allmänna pensionssystemet, vilket gör att gapet mellan inrikes- och utrikesfödda har ökat.
Om inga åtgärders vidtas så kommer statens utgifter för detta att öka betydligt, konstaterar Håkan Svärdman.
– I dag är närmare hälften av de utrikesfödda pensionärerna hänvisade till grundskyddets bidragssystem. Utan en pensionsreform som gör att prestation i arbetslivet räknas för alla, kommer statens kostnad för grundskyddet att fördubblas till år 2060, säger han.
Flyktingar bidrar till systemet
En analys som Pensionmyndigheten gjort, och som tidningen Arbetet rapporterar om, visar också att de flyktingar som kom hit under åren 2015 och 2016 kommer att innebära en positiv utveckling för inbetalningarna till pensionssystemet när – och om – de förhållandevis unga personerna kommer i arbete.
– Men själva hinner många av dem inte arbeta ihop så mycket pension att de blir oberoende av garantipension och bostadstillägg, alternativt äldreförsörjningsstöd. Arbete höjer inte pensionen. Trots att de flesta utrikes födda arbetar större delen av sina vuxna liv i Sverige. Här finns ett systemfel, säger Håkan Svärdman till tidningen Arbetet.
Rapporten konstaterar också att vi alla riskerar en låg pension, framförallt de som haft en låg lön, oavsett var vi är födda. Det krävs kraftiga politiska insatser och att öka inbetalningarna i pensionssystemet, om vi inte ska vara utlämnade åt att spara ihop sin pension själv, menar Forena.